Katasztrófavédelmi gyakorlat a Nyírségvíznél

A feltételezés szerint a szolgáltató központi telephelyén a klórozóhelyiségben lévő palack szelepe meghibásodott, az üzemzavart a telepített gázérzékelő jelezte a létesítményben dolgozóknak, akik megkezdték a szivárgás megszüntetését. A beavatkozás során az egyik dolgozó megsérült és már nem tudta elhagyni az épületet, a társa riasztotta a tűzoltókat.

A csütörtöki gyakorlaton a nyíregyházi hivatásos tűzoltók „A” szolgálati csoportja vonult a feltételezett káresemény felszámolásához, ahol felvették a kapcsolatot a helyi szakemberrel, majd mentési csoportot alakítva gázvédő öltözékben felderítettek. Ennek alapján megtalálták a bennrekedt embert, közben pedig a többiek védősugarakat szereltek, majd vízfüggönyt állítottak és a sérült palacknál a szivárgást megszüntették.

A tűzoltói beavatkozást a Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltósági felügyelője ellenőrizte. Ezt követően az iparbiztonsági és a polgári védelmi szempontokról tartott előadást a kirendeltség másik két felügyelője, akik a feltételezésre épülő feladatokról, így az elsősegélynyújtásról, az anyagismeretről, a káros hatásokról és a lakosságvédelmi intézkedésekről beszéltek.

Az eseményen a NYÍRSÉGVÍZ Zrt. vezetése mellett a társszervek képviselői, a helyi védelmi bizottság vezetése és a Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetői állománya vett részt. A gyakorlatot Nagy József tűzoltó alezredes, kirendeltség-vezető megfelelőre értékelte.

A csütörtöki gyakorlat célja a veszélyes anyagok jelenlétében bekövetkezett baleseteknél történő beavatkozások felelevenítése, valamint a műszaki mentési műveleti szabályzatban leírtak gyakorlati alkalmazása volt.