Katasztrófavédelem: több mint százezer hektáron gyérítik a vérszívókat
Fotó: Illusztráció

Az elmúlt hetekben minden eddiginél intenzívebb védekezés zajlott a szúnyogok ellen. Számos olyan területen volt beavatkozás, ahol a korábbi években nem volt jelentős szúnyogártalom. A múlt héten Budapesten és 396 település belterületén, összesen 123 ezer hektáron léptek fel a szakemberek a vérszívók ellen. A Duna mentén további kezeléseket végeztek a Szigetközben, Dunaújváros, Baja és Mohács térségében. Folytatódott a gyérítés Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád és Hajdú-Bihar megyében, valamint a csornai régióban, Székesfehérváron, Sopronban és a környező településeken, illetve a Tisza-tónál és a Balatonnál.

A program indulása óta összesen 1343 településen volt központi, a katasztrófavédelem által irányított szúnyoggyérítés, eddig összesen 611 ezer hektárnyi területet kezeltek a szakemberek. Ezen a héten további 418 településen, valamint 4 budapesti kerületben, több mint 100 ezer hektáron lépnek fel a szúnyogok ellen. A következő időszakban az elmaradt beavatkozások pótlásán kívül Békés és Zala megyében, a Dunakanyarnál, Szekszárd térségében, a Dráva és az Ipoly mentén lesz intenzív gyérítés. Ezek mellett számos olyan – Pest, Fejér, Baranya és Somogy megyei – településen is csökkentik a vérszívók számát, amelyeken korábban nem volt szükség beavatkozásra. Az érintett települések értesítést kapnak a kivitelezés pontos időpontjáról és módjáról, valamint az alábbi linken is nyomon lehet követni a heti program részleteit: http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=szervezet_szunyog2019_hetiprogramok

A kezelésekhez használt irtószer az alacsony dózisnak köszönhetően csak az érzékenyebb repülő rovarokra van hatással, melegvérűekre, így emberre és háziállatokra nem jelent veszélyt, a növényeket nem károsítja. A csapadékos idő után közvetlen környezetünkben számos, a csípőszúnyoglárvák számára kifejezetten kedvező kisebb pangó vizek alakulhattak ki.

Arról, hogy milyen módszerekkel lehet a ház körül csökkenteni a szúnyogok számát, a Nemzeti Népegészségügyi Központ készített plakátot és egy tájékoztatót, ezek az alábbi linkeken érhetők el:

https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/WN_lakossagi_tajekoztato/szunyog_plakat.html

https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/WN_lakossagi_tajekoztato/szunyog_tajekoztato.html

 

Forrás: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság