Katasztrófavédelem a megelőzés jegyében

Kiégett egy lakás a Petőfi utcán, ez volt az egyik tűzeset 2015-ben, amelyhez kivonultak a tűzoltók. A katasztrófavédelmi műveletek közül Szabolcs-Szatmár-Bereg megye tűzoltói 3110 esetben végeztek beavatkozást. Ebből 1707 volt tűzeset. Tavaly tűzben 72-en sérültek meg és 7-en vesztették életüket, 71 embert viszont sikerült megmenteniük. Tűzeset 9 százalékkal volt több 2015-ben az előző évhez képest, műszaki mentést viszont éppen annyit végeztek, mint 2014-ben, 1010 alkalommal segítettek. 2015-ben jelentősen mérséklődött a viharokkal, esőzésekkel összefüggő beavatkozások száma. Utóbbi a száraz időjárás mellett arra is visszavezethető, hogy tavaly az igazgatóság az egész megyében ellenőrizte a belterületi vízelvezetők, árkok állapotát, megvizsgálta, hol vannak veszélyes fák, fasorok. A megye 229 települése közül 227 rendelkezik vízkár-elhárítási tervvel, amely országos szinten is kimagasló.

 

ÁLLOMÁNYÉRTEKEZLETEN ÉRTÉKELTÉK AZ ELMÚLT ÉV MUNKÁJÁT

 

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományértekezleten értékelte a 2015-ös évet. Varga Béla katasztrófavédelmi igazgató kiemelte: tavaly nagyobb hangsúlyt fektettek a megelőző munkára és erősítették a kapcsolatot az önkéntesekkel. A legnagyobb sikereiket abban érték el, hogy az elmúlt évben több emberéletet tudtak megmenteni, szén-monoxid-mérgezésben egyetlen ember sem halt meg, és csökkent a lakástüzek száma.

További képekért kattintson a fotóra!

2015-ben több változás is érintette a szervezetet. Új személy tölti be az igazgató és az igazgatóhelyettesi posztot, július elsejével pedig a hivatásos állománynál életbe lépett az életpályamodell. Az állományértekezleten Tóth Ibolya, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megbízott gazdasági főigazgató-helyettese azt mondta: a szabolcsi állomány jól felkészült.

 

EGYRE TÖBB ÖNKÉNTES IS SEGÍTI A MUNKÁT

 

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2015 egyik kiemelt feladataként hajtotta végre a települési mentőcsoportok megalakításának támogatását, rendszerbeállítását és minősítését. 55 településen alakult meg önkéntes mentőszervezet. Az elmúlt évben 1340 tanuló teljesített a szervezetnél közösségi szolgálatot. 2015-ben jelentős forrást fordítottak a személyi állomány védőruházatára és eszközök vásárlására, több mint 3 és fél millió forint értékben szereztek be tűzoltótömlőket. Kiemelkedő teljesítményéért az elmúlt évben az állomány 26 tagja magasabb, 40 pedig területi szintű elismerésben részesült.

F. A.

(Fotó: Szarka Lajos)