Kárpát-medencei versenyen nyertek a Bethlen diákjai

A nyíregyházi Bethlen Gábor Gimnázium „Hovevé Cion” elnevezésű csapata, Gulyás Gréta, Gulyás Fruzsina, valamint Papp Bence 18-19 éves diákok érték el kitartó munkájukkal, szorgalmas felkészülésükkel az első helyezést – melyben tanáruk, Gulyás Csaba rengeteget segített nekik.

 

FONTOS TÉMÁK ÁLLTAK A VETÉLKEDŐ KÖZÉPPONTJÁBAN

 

A kárpát-medencei kiírású versenyen a holokauszton kívül számos más fontos téma szerepelt. – A mi iskolánkban kiemelt hangsúlyt kap a holokauszt oktatása és a vetélkedő további anyagaira is nagy figyelmet fordítunk. Többek között a második világháború és a kisebbségek védelme is ott volt a tárgyalt témák soraiban, a fiatalokkal volt, hogy vasárnap is bejöttünk az iskolába és készültünk a vetélkedőre – mondta Gulyás Csaba, aki azt is elárulta, a „Hovevé Cion” csapatnév Izrael szeretetére utal, szó szerinti fordítása „Sion szerelmeseit” jelenti.

 

„ELMONDHATATLANUL BÜSZKE VAGYOK RÁJUK”

 

A verseny fontos részét képezte az ötperces színi előadás, melyre a nyíregyházi csapat a magyar zsidó Josef Tommy Lapid, néhai izraeli politikus életének egy megrázó momentumával készült. – Én ajánlottam a diákjaimnak ezt a témát, személyesen is volt szerencsém hallani Tomi Lapid történetéről. A gyermekkorából emeltünk ki egy jelenetet, mégpedig a háború túlélésének körülményeit. Külön megtiszteltetés volt, hogy a főszereplőnk fia, Yair Lapid, akinek könyvét használtuk a színdarabhoz, hallott az előadásunkról, és egy levélben megköszönte, hogy feldolgoztuk a családja életét – mesélte a tehetséges fiatalok felkészítője, aki nagyon büszke tanítványaira. A győztesek fődíja egy júniusi négynapos svédországi út, melyen találkozhatnak ott élő magyar zsidó holokauszt túlélőkkel is.

Farkas Fanni

(Fotó: internet)