Karitász: Petíció Ukrajna új elnökéhez, hogy a humanitárius segítség célba érhessen

A Katolikus Karitász Ukrajna új elnökének, Vladimir Zelenszkíjnek segítségét kéri, hogy a magyarországi és más külföldi karitatív szervezetek által indított segélyszállítmányok bürokratikus akadályok nélkül, egyszerűen, gyorsan, korlátozások nélkül juthassanak el a kárpátaljai és ukrajnai rászoruló családokhoz és karitatív szervezetekhez.

Az évek óta tartó gazdasági válság és a kelet-ukrajnai háború miatt Ukrajna lakossága különösen nehéz szociális helyzetben van és a Kárpát-medencében élők közül is Kárpátalja lakossága van a legnehezebb helyzetben. A hatalmas infláció miatt sokaknak az alapvető élelmiszerek beszerzése és télen a fűtés biztosítása is rendkívüli nehézséget okoz. A Katolikus Karitász, más segélyszervezetek mellett évek óta próbálja könnyebbé tenni a Kárpátalján és Ukrajna háború által sújtott területein élők hétköznapjait többek között élelmiszerrel, tűzifával, orvosi berendezésekkel, önkéntes orvosok munkájával vagy éppen a háborús áldozatok hozzátartozóinak természetbeni támogatásával és gyermekeik magyarországi nyaraltatásával.

A legnehezebb és legkiszolgáltatottabb helyzetben az egyedül élő idősek és a gyermekes családok vannak, mégis az ő segélyezésük vagy az egyes intézmények támogatása is rendszeres nehézségbe ütközik.

A határon történő rendkívül hosszú várakozás, az adományok visszafordítása, vámudvarba helyezése, a korrupció, az adományokra vonatkozó folyamatosan változó szabályok és azok kiszámíthatatlan módon történő betartása, az adminisztráció megnehezítése mindennaposak a segélyszervezetek határátlépése során.

A magyar Katolikus Karitász ezért arra kéri Önt, hogy támogassa az új ukrán elnökhöz írott kérésünket, miszerint tegyék lehetővé a segélyszervezeteknek, hogy adminisztratív akadályok nélkül, az ellenőrzést egyszerűsítve juttathassák el adományaikat és segítő tevékenységüket a kárpátaljai és kelet-ukrajnai rászoruló családokhoz.

 

Tisztelt Vladimir Zelenszkíj Elnök Úr!

 

Magyarországi segélyszervezetként a Katolikus Karitász évek óta próbálja könnyebbé tenni az ukrajnai fegyveres konfliktusok következtében rászorulóvá váló lakosság és különösen a Kárpátalján élők hétköznapjait többek között élelmiszerrel, védőoltásokkal, tűzifával, orvosi berendezésekkel vagy éppen a háborús áldozatok és hozzátartozóinak támogatásával.

Az Ukrajnában élő rászorulóknak szánt humanitárius segélyszállítmányok határon történő átjuttatása rendszeres nehézségekbe ütközik. A rendkívül hosszú várakozás, az adományok visszafordítása, vámudvarba helyezése, a korrupció, az adományokra vonatkozó folyamatosan változó szabályok és azok kiszámíthatatlan módon történő betartása, az adminisztráció megnehezítése mindennaposak a segélyszervezetek határátlépése során.

Ukrajna újonnan megválasztott elnökeként arra kérjük, segítse, hogy a segélyszervezetek adományai bürokratikus akadályok nélkül, egyszerűen, gyorsan, korlátozások nélkül juthassanak el a partner szervezetekhez és a rászoruló családokhoz Ukrajna területére.

 

Köszönettel:

 

Katolikus Karitász

 

A petíciót a CitizenGo online oldalon lehet aláírni.

https://www.citizengo.org/hu/pr/171034-peticio-ukrajna-ujonnan-beiktatott-elnokehez-hogy-humanitarius-segitseg-celba-erhessen 

 

Kérjük, aláírásával támogassa a határon túli humanitárius adományok célba érését!

 

Forrás: Katolikus Karitász - Caritas Hungarica, a Magyar Katolikus Egyház hivatalos segélyszervezete