Karatekölykök Nyíregyházán

Kezdetét vette idén is a Mozdulj Nyíregyháza! programsorozat, és számos új sporttevékenységgel bővült a kínálat. Többek között az érdeklődő gyerekek kölyök karate edzéseken vehetnek részt minden hétfőn 17:15-től a Nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskolában.

 

NYÍREGYHÁZA MINI HARCOSAI

 

Már az első edzésen is több mint tíz csillogó szempár várta, hogy kezdetét vegye az óra. Németh Szabolcs karateedző érkezése után a lányok, fiúk leendő karatésok módjára fegyelmezetten álltak sorba és figyelmesen hallgatták a rövid eligazítást. Óvodások és kisiskolások is érkeztek a programra – a legifjabb közülük a két és fél éves Zsombor volt, aki fiatal kora ellenére hatalmas élvezettel és ügyességgel követte az utasításokat.

További képekért kattintson a fotóra!

A bemelegítés után a gyerekek játékos feladatok segítségével sajátították el a harcművészeti mozgás alapjait, az ütés és rúgás első lépéseit – sőt a kultúrához hűen a japán számolást is gyakorolták. A vidám hangulatú edzés után a gyerekek fáradtan, de sikerélményekkel tele hagyták el a tornatermet.

 

A KARATE MAGABIZTOSSÁGRA NEVEL

 

– A karateedzéseken való rendszeres részvétel nagymértékben elősegíti a gyerekek kondicionális és koordinációs, illetve nem utolsósorban szellemi képességeinek fejlődését. Mindezt észrevétlenül, hiszen a foglalkozásokon játékos küzdőfeladatokon keresztül változik pozitív irányba személyiségük. A karate hosszú távú gyakorlása csökkenti a konfliktuskeresést, a dühös és haragos magatartást, illetve a gyengeség és sebezhetőség érzetét, ezáltal nő az önbizalmuk, magabiztosabbá válnak. Kialakul bennük, hogy ne hátráljanak meg a nehézségek elől, vállalják a „harcot” céljaikért – mondta az edző, Németh Szabolcs.

 

AZ EDZŐ PÉLDAKÉP IS EGYBEN

 

A Magyar JKA Karate Szövetség 2. DAN fokozattal rendelkező edzője remek példa lehet a karatézni vágyó gyerekeknek, hiszen ő maga is fiatalként kezdte ezt a mozgásformát. – Idén húsz éve lesz már, hogy megismerkedtem a küzdősportok mozgáskultúrájával, ezen belül is a Shotokan Karatéval. Ma már el sem tudom képzelni nélküle az életem, a mindennapok részévé vált – mesélte. A Nyíregyházi Egyetemen karateedzői képesítést szerzett Szabolcs 2003 óta több versenyen is részt vett: magyar bajnok többszörös 2. és 3. helyezett, illetve kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes.

Az edzés végén a szülők elégedetten beszélgettek. Örömmel nyugtázták, hogy a csemetéik egy hasznos, jó hangulatú foglalkozáson vannak túl. És megfogadták, hogy egy hét múlva újra találkoznak a Kodályban. Remélhetőleg akkor már még többen lesznek.

Farkas Fanni

(Fotók: Szarka Lajos)