Karácsonykor kacsamájat süt vacsorára

 – A Szente Vajk rendezte Meseautót több mint tízezer nézõ látta eddig, túl vagyunk a negyvenedik elõadáson, ami igazi sikerszéria – nyilatkozta lapunknak a fiatal mûvész.

Egy autószalon tulajdonosát játszom benne, akit megkér a barátja, a bank vezérigazgatója, rövid idõre cseréljenek szerepet, hogy megtudhassa, a szívének kedves lány nem csupán a pénzéért szereti-e. Ami a kocsikat illeti, most vásároltam meg életem elsõ autóját, mert eddig csak egy nagy motorom volt. Mivel lassan egy éve, hogy bõvült a családunk: megszületett a fiam, Zétény, ez nagyon szükségessé vált. A kislegény már pocaklakóként is sokat utazott. Gyakran járunk Erdélybe, a Nyugati-Kárpátokba, ahol Aranyos-völgyében – ezer méter magasban – van egy kis telkünk, ott szoktunk néha pihenni. Amikor csak tehetjük, Horvátországban meglátogatjuk a feleségem, Viki nõvérét és családját. Zétény unokatestvérei félig horvátok. Ráadásul az én szüleim Békéscsabán élnek, úgyhogy úti célban ezután sem lesz hiány.

Különdíj az Arany-metszésért

Zoltán, miként Arany János, Nagyszalontán született, úgyhogy nem véletlen, hogy régi vágya volt egy önálló összeállítással tisztelegni a költõ emléke elõtt. Az Arany-metszésnek ráadásul színésze és rendezõje is volt. A produkció, amiben Pregitzer Fruzsinával, Dézsi Darinkával és Gulácsi Tamással együtt lépnek színre, különdíjat kapott nemrég a Kaleidoszkóp VersFesztiválon, amelyik Közép-Európa legnagyobb pódiummûvészeti seregszemléje. December eleje óta társulatunk igen nagy sikerrel játssza a nagyszínpadon a Balfácánt vacsorára! címû bohózatot is. A rendezõje, Göttinger Pál elmondta a színészeknek a próbák során, hogy van egy menedzserbetegség, amiben a Zoltán által játszott Pierre Brochant könyvkiadó is szenved: nem tud igazán örülni semminek, lekezeli az embereket... Baráti társaságukkal együtt szórakozásként balfácánnak tartott embereket hívnak meg vacsorára, akiket a hátuk mögött kinevetnek különleges hobbijuk miatt. Az ominózus esten a Horváth László Attila által játszott könyvelõt pécézik ki, aki gyufaszálból készíti el az emberi géniusz csodálatos építményeit. Ahogy a népmesékben lenni szokott, a gúnyolódó, nagyképû ember elnyeri méltó büntetését a gonoszságáért: csodásnak hitt élete az elõadás során kártyavárként omlik össze. Rák Zoltán következõ premierje áprilisban lesz, a Bob herceg, amelyikben Lancaster kapitányt alakítja. Jól ismeri a darabot, ugyanis a Pesti Magyar Színház akadémistájaként Gulácsi Tamással együtt statisztáltak benne több mint százszor. Iglódi István rendezte, s játszott benne többek között Agárdy Gábor, Béres Ilona és Õze Áron is, akiket bámulattal figyeltek.

Rák Zoltán és Zétény

Karácsonyra tönkretették az ajándékot

– Épp ma tizenegy hónapos Zétény, úgyhogy a feleségemmel együtt (Szakály Viktória moderntánc-pedagógus – szerk.) nagyon készülünk az õ elsõ karácsonyára – folytatta. – A szentestét Békéscsabán töltjük, ahol ott lesz a két Nagyszalontán élõ nagymamám is. Ilyenkor felidézzük a régi, nagyszalontai karácsonyokat is, amikor a szüleim a templomból mindig hamarabb hazamentek, mint én, s nem tudtam, hogy miért. A fõtér közelében, a Kálvin utcán laktunk akkoriban. Nagy öröm volt számomra, hogy mire hazamentem, már ott állt a feldíszített fenyõfa, alatta az ajándékokkal. Egy alkalommal a szüleim Nintendóval akartak meglepni engem és a bátyámat, de mint minden játékot, ezt is már karácsony elõtt megtaláltuk, s tönkre is tettük. Szenteste édesapám olyan ideges lett, hogy nem mûködik a teljes család által örömmel vett ajándék, hogy mérgében a fejét a hóba verte, bennünket ugyanis nem akart bántani. A fiam még kicsi, hogy tartani kellene hasonlótól, de látszik már most, akaratos, úgyhogy elõre felkészítem Vikit: ha hasonlít hozzám, nem lesz könnyû dolgunk vele. Szenteste édesanyámmal együtt fõzzük a vacsorát. Én elõételként kacsamájat szoktam sütni, aminek a tetejére tokaji borban mézzel karamellezett körtét teszek. Pulyka, illetve halételek kerülnek még az ünnepi asztalra. Mindannyian kíváncsian várjuk, mit szól majd Zétény a feldíszített fához.

(Szerző: Sz. Kántor Éva)

(Ajánló kép: Juhász Éva/Móricz Zsigmond Színház - Balfácánt vacsorára!)