Karácsonyi segítség csomaggal, tűzifával, meleg étellel

 Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közgyûlésének a szociális rászorultságtól függõ egyes pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II. 20.) önkormányzati rendelete alapján, a szociális ellátásra biztosított költségvetési keretösszeg év végi maradványa terhére az önkormányzat karácsonyi támogatásként 2500 forint értékû ajándékcsomagot nyújt.

Ajándék idõseknek

A posta annak kézbesíti, aki:
– Nyíregyházán bejelentett lakóhellyel rendelkezik,
– a 65. életévét a tárgyévben betölti,
– saját jogú nyugellátásban,
– vagy hozzátartozói nyugellátásban,
– vagy idõskorúak járadékában részesül.
Idén városunkban 19 230 fõ részére juttatják el az ajándékcsomagot, ami az elõzõ évekhez hasonlóan az ünnephez igazodó termékeket (szaloncukor, csokoládé, tea stb.) tartalmaz.

Már kézbesíti a posta

A Magyar Posta 2016. december 1–23. közötti idõszakban kézbesíti a csomagokat. Amennyiben eredménytelen a kézbesítés, a küldeményt személyesen vagy a jogosult által meghatalmazott személy az alábbi helyen és idõben veheti át: Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala 4400 Nyíregyháza, Kossuth tér 1. Az átvétel ideje: 2016. december 27., 28., 29. és 30., valamint 2017. január 2–13., ügyfélfogadási idõben. Az átvételhez szükséges dokumentumok: személyi igazolvány és lakcímkártya, meghatalmazott esetén meghatalmazás, valamint a Magyar Posta által meghagyott értesítés.

Felkészülten várják a telet

 

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatának koordinálásával a város szociális és gyermekjóléti intézményei és szervezetei, a NYÍRVV Nonprofit Kft. szakemberei az elõzõ évekhez hasonlóan felkészültek a várható akár rendkívüli hidegre és hóesésre. A legveszélyeztetettebbek az idõs, egyedül élõ emberek, a szenvedélybetegek, a nem hajléktalan, de nagy szegénységben élõ családok, a hajléktalan személyek, valamint a külterületen élõk. A szervezetek egymást támogatva, összehangolva végzik a szükséges beavatkozásokat, az információkat megosztva igyekeznek gyors, rugalmas és hatékony segítséget nyújtani a rászoruló embereknek. Ehhez viszont a lakosság odafigyelésére és segítségére is rendkívül nagy szükség van.
 

Odafigyelés az elesettekre

Arra kérnek mindenkit, amennyiben tudomást szereznek szabadban lévõ hajléktalanokról, élelem vagy tûzifa nélkül lévõ családokról, idõs, egyedül élõ emberekrõl, cselekvésképtelen szenvedélybetegekrõl, akkor hívják az alábbi telefonszámokat.

Információval is segíthetünk

Bármilyen segítségkéréssel 24 órán át hívható a Periféria Egyesület diszpécser szolgálata a 06-42/504-618 telefonszámon. Az egyesület által üzemeltetett krízisautó 24 órában mûködik, szociális munkások szintén 24 órában segítenek, ahol szükséges. Az idõs embereket érintõ probléma esetén szintén 24 órában a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ diszpécser központja is hívható a 06-30/248-2012 telefonszámon. Az egészségügyi alapellátás 24 órás orvosi ügyelete a 06-42/402-377 számon érhetõ el.

Tûzifaosztás szociális alapon

Az önkormányzat a 2016–2017-es fûtési szezonban is megszervezi a szociális alapon történõ tûzifaosztást, egyrészt a NYÍRVV Nonprofit Kft. Tüzér utcai telephelyén, másrészt külterületeken, helyszíni csomózásos módszerrel. A külterületeken az osztás már 2016. december 1-jén megkezdõdött. A rászoruló családok a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központnál nyújthatják be igényüket. Az önkormányzat tervei szerint 4000 mázsa tûzifát oszt ki az intézmény javaslata alapján a Városüzemeltetés. A családonkénti 5 mázsa tûzifát a NYÍRVV telephelyén, a Tüzér u. 2–4. szám alatt vehetik át 2016. december 5-étõl úgy, hogy a szállításról mindenkinek magának kell gondoskodnia. További információ a 42/401-652-es telefonszámon vagy személyesen a Nyíregyháza, Tûzoltó utca 1. szám alatt ügyfélfogadási idõben kérhetõ.
Az önkormányzat a korábbi évekhez hasonlóan a generációk együttmûködését segítõ karácsonyi programok és rendezvények (rászorulók számára nyújtott ajándékozás, ünnepség és mûsorok szervezése, ételosztás stb.) lebonyolításának elõsegítésére 7 500 000 forint támogatást nyújt azon 125 civil szervezet részére, akik az önkormányzat pályázatán sikeresen részt vettek.

Meleg étel a rászorulóknak

Az önkormányzat a tanév téli szünetében a szünidõre esõ 7 munkanapon a szülõ, törvényes képviselõ kérelmére a déli meleg fõétkezést a hátrányos, halmozottan hátrányos gyermek részére ingyenesen biztosítja. Az ebéd kiosztására munkanapokon 11–12 óra között kerül sor 8 kiosztó ponton, melyrõl az érintettek levélben tájékoztatást kapnak.

(Szerzõ: Tarczy Gyula)