Karácsonyi ajándék az óvodáknak – Hatmillió forintért vásárolhatnak sporteszközöket
fotó: Szarka Lajos

Hatmillió forintot kapnak az önkormányzati óvodák sporteszközök vásárlására. A városvezetés 2015 óta ad karácsonyi ajándékot az intézményeknek a megtakarításoknak köszönhetően. Ebben az évben 16 mázsa almát is kiosztottak az óvodáknak és bölcsődéknek.

Megújult épületekben, korszerű eszközökkel sportolhatnak a gyerekek a nyíregyházi óvodákban. Az elmúlt időszakban mind a 35 önkormányzati intézményt korszerűsítették, így mintegy négyezer gyereknek és a velük foglalkozó óvodapedagógusoknak tették komfortosabbá a mindennapokat. Az óvodák 2015 óta minden évben kapnak egy jelentősebb összeget, hogy további sporteszközöket vásároljanak, a saját igényeik szerint. 2021-ben már hatmillió forintból gazdálkodhatnak az intézmények.

Egyéni tervek

Az óvodavezetőkkel, a tagintézmény- és telephely-vezetőkkel közösen megbeszéljük, hogy kinek mire lenne szükség. A város úgy osztja el ezt az összeget, hogy csoportra bontja, gyereklétszámtól függően, ez nagyon igazságos, nagyon jó elosztás. Mindenki a saját óvodájának megfelelően vásárolhat eszközöket. Az idén inkább a nagyobb eszközök beszerzésére fordítottunk nagyobb összeget, hiszen ez a hatmillió forint, ahogy polgármester úr is mondta, nagyobb összeg a 2021-es év végén. Próbáltunk olyan eszközöket vásárolni, amit máskor nem szerzünk be” – nyilatkozta Szikszainé Kiss Edit, az Eszterlánc Északi Óvoda intézményvezetője.

Karácsonyi ajándék

A város vezetése 2015-ben kezdeményezte, hogy a sportcélú feladatokon év végére megmaradt összeget fordíthassák az óvodák sporteszközvásárlásra. A kezdeti 1,4 millió forintos támogatás minden évben nagyobb mértékű lett, 2019-ben már elérte a 4,9 millió forintot. Idén az önkormányzat tovább növelte ezt az összeget a megtakarításoknak köszönhetően.

Ezekből a gyerekeket nevelő intézményeknek adunk karácsonyi ajándékot a négy égtáj óvodáinak, ez összesen 35 óvodát jelent Nyíregyházán, ahol közel négyezer gyerek van. Minden óvoda az általuk igényelt – nyilván a meghatározott keretösszegen belül – választott játékokat kapják, ezeknek volt a szimbolikus átadása. A bölcsik pedig most almát is kaptak, amit szintén az óvodák is, összesen 16 mázsa almát vásároltunk” – mondta dr. Kovács Ferenc polgármester a keddi sajtótájékoztatón.

1600 kg alma

Az önkormányzat ebben az évben minden nyíregyházi óvodás csoportnak, valamint a Családok Átmeneti Otthona és a Gyermekek Átmeneti Otthona kis lakóinak összesen 1600 kg, helyi termelőktől vásárolt almát küldött ajándékba.

Mindig fogyasztunk almát a csoportokban kis mennyiségben, de most hatalmas mennyiséget kaptunk és az óvó nénik máris megbeszélték, hogy hogyan fogják ezt felhasználni. A gyerekek ötletei alapján már volt almás sütemény, almakompót, illetve almát mozgás után nyersen is fogyasztanak, így már el is kezdték az almamosást, a szeletelést. Ez egy nagyon jó dolog, hiszen a gyerekek egészsége érdekében ez is nagyon sokat tesz” – tette hozzá Szikszainé Kiss Edit.

A négy égtáj szerinti óvodák vezetői, illetve a Családok Átmeneti Otthona és a Gyermekek Átmeneti Otthona vezetője kedd délelőtt vette át jelképesen az ajándékot dr. Kovács Ferenc polgármestertől a városházán.

Kapcsolódó galéria

Sportszercsomag adomány az óvodáknak