Karácsonyi ajándék a nyíregyházi nyugdíjasoknak – Húszezer csomagot készít az önkormányzat

Nyíregyháza Közgyűlésének a szociális rászorultságtól függő egyes pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló rendelete alapján, a szociális ellátásra biztosított költségvetési keretösszeg év végi maradványa terhére az Önkormányzat karácsonyi támogatásként 2500 forint értékű ajándékcsomagot nyújt annak, aki Nyíregyházán bejelentett lakóhellyel rendelkezik, a 65. életévét a tárgyévben betölti, saját jogú nyugellátásban, vagy hozzátartozói nyugellátásban, vagy időskorúak járadékában részesül.

További képekért kattintson a fotóra!

A Magyar Posta a november 30. és december 22. közötti időszakban kézbesíti a csomagokat. Amennyiben eredménytelen a kézbesítés, a küldeményt személyesen vagy a jogosult által meghatalmazott személy veheti át a Polgármesteri Hivatal éttermében december 20-21. és december 27-28.-án, illetve január 2-től január 11-ig ügyfélfogadási időben. Dr. Kovács Ferenc polgármester elmondta, a nyugdíjasok 2013-tól minden évben megkapják a karácsonyi ajándékcsomagot, melynek tartalmát az Idősügyi Tanács ajánlásai alapján állítottak össze. Idén már 21 214-en jogosultak, több a nyugdíjas, ez azt jelenti, hogy tovább élünk, és reméli, ez az életminőség javulásával is jár.

Gondoskodás egész évben

A nyugdíjasokról való gondoskodás nem csak az esztendő utolsó hónapjában, de egész évben, az élet különféle területein megvalósul, hiszen a város kiemelt figyelmet fordít az idős generációra. Ide tartoznak például az Idősügyi Tanács munkája nyomán megvalósuló kezdeményezések, a szociális ellátás és segítségnyújtás, vagy a nyugdíjas egyesületek, civil szervezetek felkarolása, támogatása. Az önkormányzat a Szociális Gondozási Központ útján számos alapszolgáltatást biztosít. Ilyen a szociális étkeztetés, a házi segítségnyújtás, és a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, vagy a nappali ellátás, idős otthoni ellátás.

További képekért kattintson a fotóra!

De ide tartozik a lakásfenntartási támogatás, a gyógyszertámogatás és az ápolási díj is. Nyíregyházán igen eredményesen működik a tanyagondnoki szolgálat is, melynek munkatársai a bokortanyákban élő idős embereket segítik nap, mint nap. Az önkormányzat idén a korábbi évekhez hasonlóan a generációk együttműködését segítő karácsonyi programokra és rendezvényekre 7 és fél millió forint támogatást nyújt több mint 100 civil szervezet részére. A város már kétszer nyerte el az Idősbarát Önkormányzat Díjat, idén pedig a Családbarát Önkormányzat Díjat érdemelte ki a Nagycsaládosok Országos Egyesülete értékelése nyomán.

 

Szoboszlai Tibor