Kapuház szentelés Nyíregyházán

Közel 30 millió forintos uniós forrás segítségével, valamint Nyíregyháza Önkormányzata és a Nyíregyházi Görögkatolikus Egyházmegye együttműködésének eredményeként felújították a huszártelepi Kapuházat. Az ünnepélyes átadáson az esélyegyenlőség jegyében mondott köszöntőt Langerné Victor Katalin államtitkár. Kiemelte, hogy társadalmi felzárkózás egy nagyon komoly szó, a jövő a gyermekeben rejlik, tehát velük együtt, kézen fogva kell végigmenni az úton.

 

ÖNKORMÁNYZATI ÉS EGYHÁZI EGYÜTTMŰKÖDÉS

 

A szentelési szertartást Szocska Ábel, a Nyíregyházi Görögkatolikus Egyházmegye apostoli kormányzója vezette, majd a résztvevők egy emlékfát is elültettek.

További képekért kattintson a fotóra!

Az eseményen dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere hangsúlyozta, az önkormányzat jó partnerre talált a görögkatolikus egyházban. A kölcsönös bizalom és a sokéves peres eljárás is megerősítette csak megerősítette az együttműködést. Az önkormányzat programja, hogy ez az elhanyagolt városrész, az itt élők esélyeket kapjanak, ezek alapja a lakhatás a felújított Viola házzal, a munkalehetőség és az oktatás.

 

MAGVETŐ TANODA

 

Szabó Bernát Sándorné a Sója Miklós Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskolaintézményvezetője elmondta, a felújított Kapuházban a Magvető Görögkatolikus Tanoda működik majd, de közösségi programokat is rendeznek majd a felzárkóztatás jegyében.

Az ünnepélyes átadást és szentelést követően a Sója Miklós Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola tornatermében Erzsébet-napi kenyérrel és egyennyakkendővel megtartották a Csibeavatót, majd a megbékélés napján lezárták az Irgalmasság Szentévét.

Szoboszlai Tibor

(Fotó: Trifonov Éva)