Káprázatos gálával ünnepelte fennállásnak 45. évfordulóját a Nyírség Táncegyüttes

Négy órás produkcióval ünnepelte a nyíregyházi Nyírség Táncegyüttes fennállásnak 45. évfordulóját. A szabolcsi megyeszékhelyen közel 300 táncos, 20 produkcióval mutatkozott be, mely az "Akármerre visz az utad..." címet kapta. A Nyírség Táncegyüttes az ország egyik leghíresebb és szakmai körökben is legelismertebb amatőr hagyományőrző csoportja.  

A meglett nőknek, asszonyoknak kerek kontyot fonunk és kendővel díszítjük...

A lányok haját csurkába fonták, az asszonyok pedig kontyot kaptak. Így készültek a fellépők a 45 éves Nyírség Táncegyüttes lélegzetelállító gálájára. Közben a többiek már színpadon próbáltak. Estére pedig már viseletben ropták. Közel háromszáz táncos, 20 produkciót mutatott be Nyíregyházán a Continental Arénában. A legfiatalabb fellépő tíz évesen, a legidősebb pedig már közel a 70-hez mutatta meg miért tartják az ország egyik legjobb néptánc műhelyének a Nyírséget.

A legszebb táncokat járták

A Kárpát-medence legismertebb táncait láthatta a gálán a közönség, ám a nyírségi és szatmári koreográfiák időről időre visszaköszöntek.

Szabolcs a legjobban felgyűjtött megye tulajdonképpen, az összes magyarországi megye közül, hiszen itt minden faluban különleges táncokat találtak valamikor a gyűjtők. Ezért mutatunk be ma este több táncot, lesz tirpák tánc és botoló is.

– fogalmazott Demarcsek György, a Nyírség Táncegyesület elnöke.  

Utánpótlásból sincs hiány!

Négy utánpótlás-korú csapat is részt vett a Nyírség gáláján, jelezve, nem csak múltja, jövője is van az együttesnek.

A férfi és női szerepek előtérbe kerülnek, és nyilván, amikor már a legények rájönnek arra, hogy emberkedni, dobbantani lehet, a lányok előtt lehet valóban határozottan megállni, akkor ez már nekik is fontos. Innentől kezdve nyert ügyünk van, nincsenek nehézségek.

– tette hozzá Kácsor Ignácz Gabriella, a Margaréta Néptánccsoport vezetője.

A Nyírség Táncegyüttes 1974-ben alakult és az elmúlt évtizedekben több kontinensen mutatták be a magyar néptáncokat. Háromszor nyertek Ki Mit Tud-ot és bezsebélték a megyei és országos Prima-díjat is. Az együttes célja a néphagyományok őrzése és újraalkotása.