Kánikulára és extrém UV-sugárzásra is figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Több megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést a hőség miatt csütörtökre. Emellett az extrém UV-B sugárzás miatt is figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint Budapestre, Pest, Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére adták ki a hőség miatti elsőfokú figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat.

Az előrejelzés szerint csütörtök hajnalra 14–19 fokig csökken a hőmérséklet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 35 fok között alakul. A legmelegebb az ország északnyugati harmadán lesz.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy csütörtökön a figyelmeztetési értéket meghaladó, 8-as (extrém) UV-sugárzás várható. Ilyenkor normál bőrtípusnál már 15–20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.

A szolgálat felhívta a figyelmet arra, hogy mindenki fokozottan védekezzen a napsugárzás által okozott leégés ellen, és 11 és 15 óra között lehetőleg ne tartózkodjanak a napon. A várható UV-értékek területi eloszlása megtekinthető a meteorológiai szolgálat weboldalán.

 

Forrás: hirado.hu