Kánikula! A vöröskód után életbe lépett a hőségriadó, veszélyes a napon tartózkodni

Életbe lépett a Müller Cecília országos tisztifőorvos által elrendelt hőségriadó – közölte az MTI. Vöröskód-riasztás lépett életbe Magyarországon a tikkasztó hőség miatt. Egyelőre csütörtökig rendelték el az intézkedést, ami azt jelenti, hogy a szociális intézményeknek is szállást kell biztosítaniuk a rászorulóknak. A kánikula a hét közepén tetőzhet, akár 40 fok közelébe is forrósodhat a levegő. Keddtől kerüljük a tűző napot, igyunk elég folyadékot és figyeljünk egymásra is – figyelmeztetett az M1 Híradója.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban fokozódik a kánikula. Müller Cecília országos tiszti főorvos kedd 0 órától csütörtök éjfélig hőségriadót rendelt el. A napokban melegrekordok is megdőlhetnek.

Szombat óta hőségriasztás volt érvényben. A Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleménye szerint a tisztifőorvos elrendelte a legmagasabb, harmadfokú intézkedést.

Az NNK és az OKF azt ajánlja: 11 és 15 óra között - lehetőség szerint - ne tartózkodjanak a napon,nés mindenki védekezzen megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel a leégés ellen. "Aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát" - kérték, hozzátéve: a légkondicionált helyiségek listája elérhető a katasztrófavédelem weboldalán

Molnár Csilla, az M1 meteorológusa elmondta, hogy az elmúlt három napban 37–38 fokos maximumokat mértek, a következő napokban viszont 38–39 fok is lehet. Amennyire előre látunk, a következő pár hét és pár hónap is tartogathat még hasonlót – mondta.

Mivel a napi középhőmérséklet meghaladja a 27 Celsius-fokot az Emberi Erőforrások Minisztériuma hétfőn reggel 8 órakor elrendelte a vörös kódot.

Ez azt is azt jelenti, hogy a szociális intézményeknek a gondozottjaikon kívül is segítséget kell nyújtaniuk, azoknak, akik bajba kerülnek.

A mosonmagyaróvári hajléktalanszállón erre a célra egy konténert alakítottak ki, ahol le lehet fürdeni és ételt is kapnak a rászorulók.

„Bárki igénybe veheti ezt a szolgáltatást, aki úgy érzi, hogy nem tud hirtelen olyan helyre menni, ahol fel tudna frissülni, vagy nem jut ételhez” – mondta  Kovács Gábor, a Hajléktalanokat Ellátó Szolgálat szociális munkatársa.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkár azt mondta: a speciális eljárásrend alatt az élet védelme az első.

„Ez elsősorban a hajléktalanellátásban jelent kihívást a nappali ellátórendszernek, hiszen az utcákat járva az utcai szociális munkáson, nem tud hazamenni, bármilyen problémája van, akkor köteles fogadni ezeket az embereket” – mondta Fülöp Attila.

A vörös kód egyelőre csütörtök reggel 8 óráig lesz érvényben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a veszélyjelzésében azt hangsúlyozta: fokozódik a hőség. Keddre az egész országra első-, másod- és harmadfokú figyelmeztetéseket adtak ki a hőség miatt, a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést Baranya, Bács-Kiskun és Tolna megyére. Felhívták a figyelmet arra is, hogy Észak-Magyarországon nagyon erős, az ország többi régiójában pedig már extrém lehet az UV-B-sugárzás.

A Főpolgármesteri Hivatal a közleményében azt írta: Karácsony Gergely főpolgármester utasítására a főváros cégei mindent megtesznek, hogy enyhítsenek a fővárosiak hőségérzetén. Budapesten idén is vannak árnyékot nyújtó "hűsítő szigetek", továbbá az ivókutak számát is bővítik. A kutak pontos helyszíne térképen megtekinthető a husito.budapest.hu oldalon. Az FKF Nonprofit Zrt. fokozott készenlétben dolgozik. A locsolóautók a hőségriadó időszakában folyamatosan, kétszer tizenkétórás műszakban locsolják a budapesti közúthálózatot.

Az országos tisztifőorvos és az Országos Meteorológia Szolgálat hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak. Az országos tisztifőorvos három fokozatot rendelhet el. A figyelmeztetés azt jelzi, hogy egy napig a napi középhőmérséklet eléri vagy meghaladja a 25 fokot.

A második fokozat a riasztás: ha a középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 25 fokot. A tisztifőorvos harmadfokú jelzése a hőségriadó. Ennek feltétele, hogy a napi középhőmérséklet az előrejelzések szerint legalább három egymást követő napon elérje a 27 fokot.

A meteorológiai szolgálat hőség miatti figyelmeztetése az egész napra várható napi középhőmérséklet eredményén alapul. Citromsárga, vagyis elsőfokú a figyelmeztetés, ha egy megyében a napi középhőmérséklet meghaladja a 25 fokot. Narancssárga, vagyis másodfokú, ha a napi középhőmérséklet tartósan 25 fok felett alakul, esetleg a 27 fokot is meghaladja. A piros, vagyis harmadfokú figyelmeztetés feltétele, hogy a napi középhőmérséklet tartósan 27 Celsius-fok felett legyen.

 

Forrás: hirado.hu