Kanálisba fagyott kutyát mentettek a Kertvárosban

Meg sem moccant, csak remegett a Rozsnyó utcai kanálisban ez a kutya. Annyira legyengült, hogy fel sem tudta emelni a lábát és emiatt szó szerint belefagyott a vízbe. A körzetgondnok vette észre, ő értesítette a városgondnokot. Bordás Béla a helyszínre sietett, majd az egyik rádió stúdióját hívta, hogy segítséget kérjen a városlakóktól.

Egy közelben lakó a kocsijában ülve hallotta a felhívást. Odament, majd lemászott az árokba és a jeges vízből kiemelve, az ölében hozta ki a kutyát a kanálisból.

– Amikor lemásztam, láttam, hogy a kutya be van fagyva a jégbe és ne várjuk meg, míg hoznak létrát vagy ilyeneket – mondta Jenei László. – Úgy gondoltam, nem olyan mély a víz, bemászok.

A férfi egy darabig a kocsijában szárította, melegítette a kutyát, majd elvitte az Állatbarát Alapítványhoz. A jószágot a szervezet állatorvosa vizsgálta meg. Az orvosi vizsgálat közben kiderült, hogy a kutya chippel van ellátva. Tappancsnak hívják, és szilveszter óta nem látta a gazdája. Valószínűleg a petárdázások miatt kóborolt el otthonról. Nem ő volt az egyetlen. Az elmúlt napokban több elkóborolt kutyát is hoztak az Állatbarát Alapítványhoz.

– A szilveszteri mulatozás eredményeként, körülbelül 10 kutya érkezett be a menhelyre – mondta dr. Hegedűs Béla, állatorvos. – A menhely mentőautójával hozták be őket. Ez állampolgári bejelentésekre történt, hogy kóbor kutya vagy gazdátlan kutya van a környezetükben. A bejövő kutyáknál komolyan sérült nem volt. Sokkos állapotban voltak, amiből a melegen való elhelyezés, a gondoskodás, a gondozóknak a szeretete kihozta őket a sokkból, és a 10-ből 6-nál chip volt.

Az orvos hozzáfűzte, a petárdázások, tűzijátékok miatt egyes kutyák annyira megijedhetnek, hogy képesek akár átrohanni az üvegajtókon, vagy átmászni a magas kerítéseken, amin fennakadhatnak.

Z. Pintye Zsolt