Kampány indul a magyar almáért!

A legfrissebb előrejelzések szerint az idén épp csak elérheti a félmillió tonnát az almatermés mennyisége Magyarországon – ezt állítják az almatermelők. Az Északkelet-magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke megerősítette a hírt, és azt mondja, mintegy 10 százalékkal termett kevesebb alma idén, mint tavaly. 480-500 ezer tonna körüli almatermésre számít a tavalyi 520 ezer tonna után. A termés minőségéről azt mondják, hogy az átlagosnál több lesz az ipari alma, ám a felvásárlási ár rendkívül alacsony, a termesztők csupán nettó 17-18 forintot kapnak a léalma kilójáért. Az orosz embargó miatt ugyanis az uniós piacokon bennragadt olcsó lengyel alma az egész kontinensen leszorította az árakat. Október 27-től ezért a termelő értékesítő szövetkezetek, a szakmaközi szervezetekkel az agrárkamarával és az Agrámarketing Centrummal közösen kampányt indítanak a magyar alma érdekében.

– Úgy gondolom, vannak természetesen a világon evidenciák és vannak olyan termékek, amiknek nem kell cégér, de az almatermesztésünk is folyamatosan változik. Új fajták, új technológiák jelennek meg, és ezt meg kell ismertetnünk a fogyasztókkal is. Nem elég sokszor mondani, hogy egészséges és sokat kell fogyasztani belőle. Nem csak frissen, akár feldolgozott formában is, a gasztronómiához kapcsolódva, nagyon nagy lehetőségek vannak az almában és ezt szeretnék elmondani, ezt szeretnénk tolmácsolni a vevők felé – mondta az Északkelet-magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke, Takács Ferenc.

Takács Ferenc szerint jó lenne, ha a magyar fogyasztók tudatos vevőként nemcsak az ár alapján vásárolnának, hanem a jóízű magyar terméket pártolnák. Míg az 1980-as években húsz kilogramm felett volt az évi egy főre eső hazai almafogyasztás, addig napjainkban ez csupán tizenkét kilogramm.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: internet)