Kamarai hozzájárulás: 13 ezren fizettek, 17 ezren nem

2012-ben törvény kötelezte a vállalkozókat arra, regisztráltassák magukat a kereskedelmi és iparkamaránál. Azóta minden évben 5 ezer forintos hozzájárulást kell fizetniük. Idén március 31-éig voltak kötelesek a vállalkozók fizetési vállalásuknak eleget tenni. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara erről január végétől közel 30 ezer vállalkozásnak küldött értesítést és tájékoztató füzetet. A hozzájárulás megfizetése alól csak az mentesül, aki működését szünetelteti az adott év január elsejétől az év teljes időszakában, és azt bejelenti a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarában. A határidő lejártáig a 30 ezer vállalkozásból 13 ezren fizették be a törvényben meghatározottakat.

 

Határidő lejárta után behajtás

 

Nagyné Varga Katalin, a megyei kereskedelmi és iparkamara titkára a Nyíregyházi Televízió Híradójának azt mondta, a befizetési határidő lejárta után először egy felszólító levelet küldtek ki mindazoknak, akik nem teljesítették kötelezettségüket. Ahogy az adatokat feldolgozzák, akkor a kereskedelmi és iparkamara átadja a NAV-nak behajtásra, de akkor már egy lényegesen nagyobb összeget kell megfizetni, mint a kamarai hozzájárulás összege.

 

Hozzájárulásért cserébe segítség

 

A kamara idén is felhívta a vállalkozók figyelmét, hogy a hozzájárulás fejében különböző, a vállalkozásokat segítő szolgáltatásokat nyújtanak. Ilyen például a pénzügyi, gazdasági, a hitel- és a szakképzési tanácsadás, vagy a pályázat- és rendezvényfigyelés, esetleg a hazai és nemzetközi üzleti partnerközvetítés. A vállalkozói nyilvántartás minden érdeklődő számára hozzáférhető és nemcsak üzleti kapcsolatok, hanem a magánszemélyek számára is megkönnyítik egy-egy szakember megtalálását.

M. E.