Jutalmat kaptak a migránsokat elfogó rendőrök

Január 15-én este egy AN-2 típusú repülőgép körözött Kállósemjén felett. A légi jármű meglepően alacsonyan szállt. A gépet többen is látták a helyiek közül. Egy szolgálaton kívüli rendőr is, aki azonnal értesítette parancsnokát.

Egy alacsonyan szálló légijárműre lettem figyelmes, ami feltűnően alacsonyan szállt, így értesítettem a kollégáimat, illetőleg a parancsnokomat, ezt követően pedig felkutattuk a repülőgépet.

– tette hozzá Tót János, r. főtörzsőrmester.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

 

Rövid keresés után megtalálták az ukrán felségjelű gépet, Kállósemjén mellett a szántásban. A repülő ekkor már üresen állt. A rendőrök azonnal kutatni kezdtek a pilóta és az utasok után. Néhány órán belül el is fogtak néhány illegális migránst, akiknek a száma hajnalra 11-re nőtt. Három magukat afgán állampolgárnak nevező személyt egy helyközi buszjáraton találtak meg, 8 vietnámi személy pedig a kállósemjéni templomkertben bújt meg.

 

A pilóta még nincs meg

 

A gép pilótáját azonban még most is keresik. Az illegális migránsok közül, egyetlen egy kért menedéket Magyarországon.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

A többieket kiutasították az országból és múlt hét pénteken Beregsuránynál átadták az ukrán hatóságoknak. A repülőgépet szétszerelték és a nyíregyházi repülőtérre szállították.

 

Rendkívüli állománygyűlés

 

Példaszerű, gyors elfogásban, órákon belül sikerült már az első néhány migránst behozni és másnap reggel, mire megvirradt, az összes többi a hazánkba érkező illegális migránst elfogni.

– múlt heti kalandos és meghökkentő eseményeket a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőrfőkapitányságon is felidézték. Farkas József rendőr dandártábornok rendkívüli állományülést hívott össze, ahol méltatta a felkutatásban és elfogásban részt vevő kollégák munkáját. Kiemelte, hogy a rendőrök jól vizsgáztak az illegális migránsok elfogásában, amit kiemelt feladatuknak tart.

Az egész állomány tudta, hogy kiemelt feladat a megye őrzése, az illegális migráció vonatkozásában is. Fel voltak készítve, így a parancsnok azonnal jelzést kapott. Példaszerűen megszervezték a keresést-kutatást és a gyors intézkedésnek volt köszönhető, hogy a gyakorlatilag a légi jármű nem tudta elhagyni a területünket.

– hangsúlyozta Farkas József r. dandártábornok.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

 

A rendőrfőkapitány négy rendőrt jutalmazott meg. A kállósemjéni Tóth János rendőrtörzsőrmester mellett, Papp Dániel rendőr törzsőrmester, Nagy Sándor Balázs rendőr őrmester és Ferencz Róbert rendőr ezredes kapott jutalmat.

 

Z. Pintye Zsolt