Júliustól indul a diákmunka program – Több mint 3000 diák dolgozhat idén nyáron
Fotó: Szarka Lajos

2013 óta működik a kormány által támogatott diákmunka program, az elmúlt évek tapasztalatai azt bizonyítják, hogy nagy szükség van erre. Ez abból is látszik, hogy az önkormányzatok, illetve a mezőgazdaság és a turizmus is számít a fiatal munkavállalókra, hangzott el a kormányhivatal sajtótájékoztatóján. A diákmunkának köszönhetően csökken a fiatalok inaktivitása és munkatapasztalatot is szerezhetnek.

Százmilliók a helyi diákoknak

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium ebben az évben mintegy 21 ezer tanulót tud bevonni a programba országos szinten, hárommilliárd forintos keretből. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe ebből az összegből 418 millió forint érkezik.

„Azzal a kormányzati támogatással, ami a rendelkezésünkre áll, nagymértékben hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy a fiatalok a nyári szünidejüket, ha úgy szeretnék, akkor el tudják tölteni hasznosan és pénzt is keressenek. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe sikerült az országos keretnek a 15 százalékát elhozni, ennek köszönhetően 3600 fiatal nyári diákmunkában történő foglalkoztatásához tudunk hozzájárulni” – közölte Román István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormánymegbízott.

Egyszerű jelentkezés

A program július elsején indul és augusztus 31-ig tart, 16 és 25 év közötti nappali tagozatos diákok részvételével. Fontos kiemelni, hogy csak az a tanuló jelentkezhet, aki már betöltötte a 16. életévét. A lakóhely szerinti foglalkoztatási osztályt kell megkeresni a diákoknak és közvetítéskérőként kell regisztrálniuk. A jelentkezők nem lehetnek foglalkoztatási jogviszonyban, illetve nem lehet vállalkozási jogviszonyuk sem, mivel ezek kizáró okok a diákmunka esetében.

A programnak, ahogy a korábbi években, idén is két pillére van, dolgozhatnak az önkormányzatoknál vagy a mezőgazdaság és a turizmus-vendéglátás területén. Ezzel a szakmai gyakorlatot is helyettesíthetik.

Munkabér az államtól

„Az önkormányzatoknak hatórás munkaviszonyt tudunk biztosítani, a szakképzett bér 210 600 forint, ez hat órára leszámítva 157 950 forint. A minimálbér 161 ezer forint, ennek a hatórás összege 120 750 forint. A hatórás foglalkoztatásban ezt a bért, illetve a bért terhelő, július elsejétől csökkentett 15,5%-os szociális hozzájárulási adót is 100%-ban tudjuk támogatni az önkormányzatoknak. Ez volt az egyik pillér. A másik pillér pedig a mezőgazdaság, vendéglátás, turizmus. Itt nyolcórás foglalkoztatásról van szó ugyanezekkel a bérekkel, illetve a béreknek a 75%-át tudjuk támogatni. Munkatörvénykönyves munkajogviszony fog létrejönni és a munkáltatóknak itt természetesen a fennmaradó 25%-ot hozzá kell tenni a foglalkoztatáshoz” – mondta dr. Nagy Ervin, a kormányhivatal foglalkoztatási osztályának vezetője.

Stabil helyi cégek

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, a koronavírus-járvánnyal összefüggésben a foglalkoztatási osztálynak jelenleg még több feladata van, az viszont pozitív, hogy arányaiban kevesebben lettek munkanélküliek a megyében a COVID miatt, mint az ország más területein. A munkahelyek megőrzése érdekében több mint 7000 munkavállalóra kaptak támogatást a helyi cégek és vállalkozások.

Kapcsolódó galéria

Diákmunka sajtótájékoztató a Kormányhivatalban