Juharfa sor a Tesco ajándéka – Húsz juharfát ajándékozott a Tesco a városnak
Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza MJV polgármestere is csatlakozott az akcióhoz

A 20 éves nyíregyházi Tesco áruház születésnapján 20 darab oszlopos juharfát adományozott a városnak. Az áruház mögötti 4-es Huszárok mentén ültették el városunk polgármestere közreműködésével.   

Éppen 100 éve, egy angol fűszerboltból indult az áruházlánc karrierje. A hálózat több ponton is bekapcsolódik a társadalmi szerepvállalás bűvös körébe. A mostani juharfa sor ültetése csak egy, számtalan adományuk közül. Június 3-án, 20. születésnapját is rendhagyó módon ünnepelte a nyíregyházi bevásárlóközpont.

Hajzer Gyula, a Tesco régióvezetője elmondta:

2014-ben kezdtük ezt a programunkat. Azóta körülbelül egymillió adag ételnek megfelelő élelmiszert adtunk át. Az élelmiszer bank helyi segítője, az Oltalom Egyesület és az ő segítségükkel jutnak el ezek az élelmiszerek az itt élőkhöz, a nyíregyháziakhoz. Van egy olyan kezdeményezésünk, mely két hét múlva fog indulni, a hatodik fordulóval. Az Ön választ, mi segítünk! ezen esetében 3 civil szervezetet, három alapítványt támogatunk.

Idén is három kategóriában támogatják vásárlóik javaslata és szavazata szerint a civil szervezeteket.

Halkóné Dr. Rudolf Éva a kerület önkormányzati képviselője üdvözölte az áruház ötletét és felajánlását. Mint mondta, lakossági megkeresésre épült a 4-es Huszárok útján járda és gyalogátkelő. E nagy forgalmú úton különösen fontos a levegő tisztasága. Városunk polgármestere emlékeztetett arra, hogy tavaly ősszel indult a Zöld Város Program, melynek során Nyíregyháza több pontján ültettek fákat, fasorokat. Az intézmények felújításával ismét az energiatakarékosság a cél, de a CNG-buszok szintén ezért kerültek a városba. A 4-es Huszárok útján is szabad sávot kaptak a kerékpárosok. Új lakások épülnek majd az áruház mögötti üres területen. Így áll össze a város komplex fejlesztési programja.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza MJV polgármestere kiemelte:

A Zöld Város Program szűkebb értelemben jelentette a Benczúr, Bessenyei, Pazonyi teret, amelyeket már szépen felújítottunk. Most elkészül a Bujtosi Városliget. Pénteken avatjuk fel. Ehhez csatlakozott tavaly ősszel a faültetési program, polgármesteri programként, amelynek az lényege, hogy előnevelt 5-6 éves fákat ültetünk el. Az egyik szembetűnő jellemzője, a másik, hogy fasorokat. Szeretnénk szakítani azzal, hogy egy utcában 4-5 féle fa is van és nem odaillő. 

A fatípus kiválasztásában a NYÍRVV szakemberei segítettek. A juhar oszlopos növekedésével kihasználja a teret. Gyökérzete nem okoz károkat a közművekben. Lombkoronája jelentős mennyiségű oxigént termel, így segít e városrész levegőjének tisztításában.

Kapcsolódó galéria

Faültetés a 4-es Huszárok útján