Jubileumi helytörténeti filmszemlét rendeztek Nyíregyházán

Az elmúlt napokban megtartották a X. Országos Független Helytörténeti Dokumentumfilm Szemlét Nyíregyházán a VOKE Vasutas Művelődési Ház és Könyvtárban a Két nap kultúra rendezvény keretében, amelyhez a fő támogatást Nyíregyháza MJV biztosította – tájékoztatott a szervező Nyíri Amatőr Filmklub.

Az első napon kulturális programok voltak a szemle hivatalos megnyitójával együtt. A rendezvényt Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke nyitotta meg, aki beszédében kiemelte a kultúra, benne a könyvkultúra és a filmek közösségre gyakorolt hatását. A rendezvényt a város nevében köszöntötte Halkóné Dr. Rudolf Éva önkormányzati képviselő, a Nyíregyházi Egyetem kancellárja, aki mint pedagógus az alkotókedvről beszélt, s kérte a jelenlévő alkotókat, hogy lelkesedésük ne lanyhuljon.

Ezek után az immáron ötödik alkalommal megjelenő Pegazus Könyvek Antológia mostani, 2020-as számának bemutatása történt a megjelent alkotók és alkotásaik ismertetésével.

Horváth László zalaegerszegi alkotó e-könyveit is bemutatták, a legújabb meseregényéhez készült képillusztrációkkal együtt. Majd előbb Martinovszky István tárogatóművész játékában, ezek után pedig a Tüneth Együttes zenei előadásában gyönyörködhettek a megjelentek.

Másnap a filmeké volt a főszerep. Ebben az évben 11 alkotó – az ország több tájáról –, illetőleg alkotó közösség közel 30 alkotását mutatták be.

Kéry Péter megyei Prima-díjas operatőr és rendező, valamint dr. Reszler Gábor történész, főiskolai tanár alkotta zsűritől a következő személyek vehettek át díjat: fődíjban Csordás László, kiemelt díjban Bogdányi Ferenc részesült. Az első díjat Petrusák János, második díjat Nagy Pál Tibor, a harmadik díjat pedig Horváth Lajos kapta. Ezeken kívül rendezői különdíjban Tóth Zoltán, operatőri különdíjban Csordás László, vágói különdíjban Bálint Pál, zeneszerzői különdíjban Olajos Gábor, a legjobb ötlet különdíjban Cselényi György és Révész Géza részesültek. Produceri különdíjjal és a legjobb csapatdíjjal a Nyíri AFK Filmklub teljesítményét ismerték el.

 

NYÍRI AFK

Fotók: Cselényi György