Jubileumi gálára készül a Szabolcs Néptáncegyüttes

Már javában próbálnak a gálaműsorra a Szabolcs Néptáncegyüttes tagjai. Pontosabban sokan csak felfrissítik a régi tudást, hiszen az évtizedek ezelőtt a lábakra vett koreográfiák nem felejtődtek el. S noha többen közülük azóta szakmájuk, civil életük miatt már nem lehetnek aktívak, a színpad és a tánc szeretete megmaradt.

– Aki egyszer ebbe belekóstolt, és igazából csinálja, az nem tud tőle szabadulni. Fogja mutatni a május 20-i példa: lehet az nyugdíjas, fiatal, gyerek, a tánc marad már, úgy gondolom, örök életre – vallotta a próbán Gucsa Sándor, az együttes egyik korábbi művészeti vezetője.

 

Hagyomány és újítás

 

A sok sikert, hazai és külföldi fesztiválokat megélt, több generációs együttes művészeti vezetője az Krúdy Gyula-díjjal frissen kitüntetett Bíró József, aki itt kezdte pályafutását, majd komoly fővárosi együttesek művésze volt. A 2000-es évek elején egy-két koreográfia betanítására érkezett haza, majd 2004-től a csapat művészeti vezetője, s a régi, hagyományos értékek megtartása mellett az újszerűségre is törekszik.

– Először a régi táncokat próbáltam visszahozni az együttes lábára, illetve utána természetesen picit saját indíttatásból, amit én csináltam annak idején: Népszínház Táncegyüttes, Vasas Együttes, Honvéd Együttes, azokból az időkből és azoktól a mesterektől próbáltam becsempészni táncokat.

 

300-an a színpadon

 

A mostani gálán közel 300 táncos lép majd a Continental Aréna színpadára, köztük olyanok is, akik életkoruk miatt csupán egy-egy nagyobb műsorra húznak csizmát. S azok is ott vannak a csapat körül, akik már csak a szellemiséget, sztorikat, hagyományokat adják át a fiatalságnak. Tíz éve arany lakodalom volt a gálaműsor, öt éve vásári forgatag, most pedig a hat évtized keresztmetszete – harangozta be az eseményt Ágoston Ildikó, a csapat hátterét biztosító Szabolcs Néptánc Egyesület egyesület elnöke, aki 1980 óta tagja az együttesnek. – A hatvan év alatt hat együttes vezetője volt a Szabolcs Néptáncegyüttesnek. Úgy gondoltuk, épüljön fel most erre ez a gálaműsor, tehát a hat évtized, a hat együttes vezetőnek a prominens táncaiból hozunk el most ízelítőket. Körülbelül ez mindig egy tízéves intervallumot fog át, és természetesen az egész műsor átitatódik a Dalanics Gyurka Bácsi emlékével.

 

Van bőven felkérésük

 

A szabolcsosok már előre is tekintenek: részesei lesznek az augusztusi, nyíregyházi, nemzetközi néptáncfesztiválnak, valószínűleg a marosvásárhelyi Magyar Napoknak, és számos kisebb-nagyobb megyei rendezvénynek, hiszen minden faluba szívesen elfogadják a meghívást, ahol elmondásuk szerint nagy szeretettel fogadják őket.

Tarczy Gyula