Jubileumi alkoholizmus elleni találkozó Nyíregyházán

1959-ben alakult az első magyarországi Alkoholizmus Elleni Klub. 1994-ig mintegy 200 alakult, akik szövetségbe tömörültek, de a gazdasági és társadalmi átalakulások lecsökkentették a közösségek számát. Napjainkban 55 klub létezik. Erre szükség is van, hiszen az alkoholizmus, mint szenvedélybetegség, nagyon gyakori Magyarországon. Az őket segítő egyesületek és klubok új dologba fogtak, amely az „Egyedül nem megy” jelmondaton alapszik.

 

Segítség összefogással

 

Gyarmati Norbert, az Alkoholizmus Elleni Egyesület elnöke azt mondta a Nyíregyházi Televízió Híradójának, hálózatépítésbe kezdtek, amelyet a Norvég Civil Támogatási Alap díjazott és pályázati eredménnyel látott el. A Katolikus Alkoholista Iszákos Mentő Misszió, valamint a Magyar Kékkereszt Egyesület a korábbi Református Iszákos Mentő Misszióval közösen dolgoznak március 1-je óta, hiszen a céljuk közös: megmenteni az embereket a szenvedélybetegségtől, valamint az, hogy minél hosszabban absztinensek maradjanak az emberek. Ebben segít a szövetség és a hálózat.

 

1-2 pohár, majd függőség

 

Az alkoholizmusnak különböző fázisai vannak. Hosszú út vezet a függőségig. A szociális ivó bármikor abba tudja hagyni az alkoholfogyasztást, magatartásával pedig nem okoz gondot. Ezt követi a problémaivó korszak, amikor gondok esetén nyúl valaki a pohár után. Ez után a nagyivós korba lép az alkoholista, amikor már mindennap szükséges az alkohol. Végül pedig eléri a teljes függőség szakaszát, amikor egyedül már senki nem képes abbahagyni az ivást. Az alkoholbetegséget a pszichiátrián belül, az addiktológiai ellátás keretein belül gyógyítják, ezek sikere azonban elenyésző. A betegeket az önsegítő szervezetek 5-6-szor nagyobb eséllyel viszik a gyógyulás útjára.

 

Utógondozás kötetlen formában

 

Polyecskó Gábor tapasztalatait osztotta meg a nyiregyhaza.hu olvasóival. Arról számolt be, hogy a szenvedélybetegek életében nagyon fontos a közösség. A klub megadja a közösségi élményt, amit korábban a kocsma biztosított. A klub tagja azt mondta, bármiről tudnak egymással a keddi foglalkozásokon beszélni, segítik egymást, az újakat felkarolják és tapasztalataikkal támogatják őket. Hozzátette, ez a lehetőség egy utógondozás a szenvedélybetegek számára, ami nagyon fontos.

Az elmúlt évi statisztikák alapján a függő alkoholbetegek száma meghaladja az 1 milliót. A minimális családmodellel számítva a probléma így mintegy 3 millió embert érint Magyarországon.

Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere az alkoholizmus problémájára hívta fel a figyelmet. Azt mondta, súlyos dolog, aminek társadalmi és családi kihatásai vannak. Az alpolgármester jónak vélte azt, ha olyanok segítenek a betegeknek, akik hasonló problémákon mentek keresztül.

 

Programok az egész családnak

 

A családi rendezvény hat napja alatt a résztvevők gazdasági képzéseken, kommunikációs tréningeken, előadásokon és műhelymunkákon vehetnek részt. Mindezeken túl szabadidős elfoglaltságok is várnak a klubtagokra és hozzátartozóikra.

Mikita Eszter