Jubileum és emléknap

1995 szeptemberében 10 nyugdíjas egyesület társulásával jött létre a Megyei Nyugdíjas Szövetség, azzal a céllal, hogy az idősek érdekeit képviseljék. Az alapítók arra törekedtek, hogy a már nem aktív korban lévők ne magányosan, otthon, a négy fal között töltsék mindennapjaikat, hanem társaságban. A nyugdíjasoknak lehetőségük nyílt arra, hogy szervezett keretek között vegyenek részt közösségi programokon, ahol kézimunkázhattak, énekelhettek, kirándulhattak, vagy hagyományápoló rendezvényeken múlathatták az időt.

 

Hasznos, tartalmas programok

 

Román Demeterné, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Nyugdíjas Szervezetek Szövetségének elnöke azt mondta a Nyíregyházi Televízió Híradójának, a szervezetek kikapcsolódási lehetőséget biztosítanak az időseknek. Olyan helyek ezek, ahol hasznosan tölthetik szabadidejüket, és még barátokra is találhatnak. Az elnökasszony hozzátette, olyan dolgokat próbálhatnak ki az idősek, amelyekre fiatalon a család és a munkahely mellett nem volt lehetőségük.

További képekért kattintson a fotóra!

Az elmúlt két évtized alatt a tíz alapítószervezethez további 66 csatlakozott, így mára 76 nyugdíjas egyesület több mint 2600 tagja érdekeit képviselik a szövetségben. Ezek a csoportok sok mindenben segítséget nyújtanak a nyugdíjasoknak.

 

Sokat adnak a szövetségek

 

Takács Attila a Nyírtura-Sényő Nyugdíjas Szervezet tagja. Azt mondta az ünnepségen, nagyon sok mindent adott neki az elmúlt évek során a csoport, ahol színes programok várnak rá. A szabadidős elfoglaltságokon túl ismerkedésre is van lehetősége, ami azért fontos a nyugdíjasoknak, mert a beszélgetések során kiderül, nincsenek egyedül és számíthatnak egymásra.

[REKLAM]

A 20 éves évforduló mellett az Idősek Világnapjáról is megemlékeztek a nyugdíjasok. Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október első napját a nem aktívkorúak ünnepének. Az idősekre Nyíregyházán odafigyel a városvezetés.

 

Kiemelt városi figyelem az idősebbeknek

 

Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere a megemlékezés előtt azt mondta a Nyíregyházi Televízió Híradójának, az emberi társadalomban két olyan csoport van, amelyre különös figyelmet kell fordítani. Az egyik csoport a gyerekek, a másik pedig az idősek. Az alpolgármester hozzátette, rájuk azért kell nagyon figyelni, mert már kiestek abból a ritmusból, amit a munkába járással megszoktak, felnevelték a gyermekeiket és egy olyan világba kerülnek, amely még új nekik, éppen ezért ez sok veszélyt tartogathat magában. A városvezető arról is beszélt, az emberek egészsége az idő előrehaladtával megkopik, ezért vigyázni is kell a szépkorúakra. Dr. Ulrich Attila jónak vélte, hogy vannak olyan szervezetek, amit magukénak éreznek és hasznosnak érezhetik magukat bennük. Elmondta, Nyíregyháza, ahol teheti, támogatja az időseket.

A kettős ünnepségen a nyugdíjasokat társaik előadása, valamint kötetlen, szórakoztató elfoglaltság is várta.

M. E.

(Fotó: Trifonov Éva)