Jubilál az ÉFOÉSZ

Az ÉFOÉSZ megyei szervezete már a 80-as évek elejétől aktívan foglalkozik az értelmi fogyatékos emberekkel, támogatja szüleiket, hozzátartozóikat, összefogja segítőiket. A szervezet 2003-ban egyesületté alakult, azóta ilyen formában végzik tevékenységüket. Tagjainak száma eléri az 1400 főt. A megyeházán tartott ünnepségen részt vevő szakemberek, pedagógusok felelevenítették a megalakulás körülményeit, előadást hallhattak az azóta eltelt időszakról, majd megtekintették a Zene-bona Tehetségműhely tanulóinak kulturális műsorát is.

 

Városi segítség a kezdetektől

 

A rendezvényen elhangzott, Nyíregyháza és a megye vezetése már a megalakulástól kezdve támogatja az egyesület munkáját, amely azóta is számos formában mutatkozik meg.

További képekért kattintson a fotóra!

– Nagyon sokan segítettek abban, hogy ez az egyesület egyáltalán ki tudott bontakozni. Így volt és van ez a város részéről is. Ha az akkori polgármester nem adja nekünk az épületet, akkor most nem lenne hol működnünk. Ezekért nagyon hálásak kell hogy legyünk és mindenkinek tudni kell, hogy honnan is jöttek ezek a segítségek, mert hát maguk a szülők egyedül, meg a szakemberek nem lettek volna képesek odáig eljutni, hogy ilyen szinten működjön az egyesület. Szerencsére a támogatás és a segítség, ha más formában is, de azóta is töretlen – mondta Tarnai Ottóné, a szervezet alapítótagja, országos elnökségi tag.

 

Folytatni a megkezdett utat

 

A 35 esztendeje eredményesen működő egyesület a jövőben, természetesen további fejlesztésekkel, de a megkezdett úton szeretné tevékenységét folytatni. 

– A jövőben szeretnénk azon az úton továbbhaladni, amit elkezdtünk. A terveink között szerepel egy új épület vásárlása, vagy megépítése, ahol támogatással tudnánk fiataloknak lakhatást biztosítani, úgy, hogy lent az épület alsó részében nappali ellátás működne számukra, így tudnának dolgozni. Aki pedig úgy gondolja, és a szülő, vagy gyám, esetleg a gondnok is támogatja, akkor lehetne egy közös lakhatást is elindítani – emelte ki a jövőre vonatkozó elképzeléseit dr. Szabó Béláné, az ÉFOÉSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének elnöke.

 

Rajzpályázat

 

Az eseményen átadták a „Nekik nehezebb!?” című, a tolerancia jegyében meghirdetett rajzpályázat díjait is.

Piszár Tünde

(Fotó: Szarka Lajos)