Jövő pénteken iktatják be Kocsis Fülöp érsek-metropolitát

Ferenc pápa március 20-án alapította meg a Magyarországi Sajátjogú Metropolitai Egyházat a bizánci rítusú katolikusok, azaz a görögkatolikusok számára.
Mohos Gábor tájékoztatása szerint a napokban megérkeztek a Vatikánból a hivatalos dokumentumok is, amelyek értelmében Kocsis Fülöp kinevezett érsek-metropolita beiktatása június 12-én lesz Debrecenben, Orosz Atanáz püspök beiktatását pedig június 13-án tartják Miskolcon és Nyíregyházán.
Az MKPK titkára szólt arról is, hogy hamarosan megjelenik Ferenc pápának a teremtett világ védelméről írt enciklikája, amelyet várhatóan júniusban, a vatikáni megjelenéshez kapcsolódva sajtótájékoztatón mutatnak be Budapesten.

Mohos Gábor felhívta a figyelmet a Pázmány Péter Katolikus Egyetem piliscsabai campusáról kiadott nyilatkozatára, amely „világossá teszi, hogy az egyetem már a közeljövőben további fejlesztéseket tervez a campus területén”. Egyben reményét fejezte ki, hogy hamarosan ismét megindul a vasúti közlekedés Budapest és Piliscsaba között, ami jelentősen javítja majd az egyetem megközelíthetőségét.
A püspöki konferencia döntött arról, hogy Boldog Ferenc és Boldog Jácinta fatimai látnokok fakultatív liturgikus emléknapjának magyarországi bevezetése ügyében a Szentszékhez fordul engedélyért.
A magyarországi püspökök támogatják azt a nemzetközi kezdeményezést, hogy Szent Mártont, aki az ókori Pannónia Savaria nevű településén született, majd a mai Franciaország területén található Tours város püspöke lett, a pápa nyilvánítsa az új evangelizáció védőszentjének. Erre 2016-ban a szent születésének 1700. évfordulója kínál alkalmat – tájékoztatott az MKPK titkára.

A püspökök testülete meghallgatta Erdő Péter bíboros beszámolóját az októberi rendes püspöki szinódust előkészítő munkáról, amelynek következő fontos állomása a várhatóan június 23-án Rómában tartandó sajtótájékoztató lesz, amelyen bemutatják a szinódusi ülés hivatalos munkadokumentumát – ismertette Mohos Gábor.

MTI