Jövő hét szerdáig lehet egyeztetni az adatokat a bankoknál – Részletek itt!

Az új uniós pénzmosás elleni szabályok miatt a bankszámla-tulajdonosoknak június 26-ig egyeztetniük kell az adataikat a bankfiókokban. A céges számláknál ez minden esetben kötelező. A lakossági ügyfelek esetében azoknak kötelező az adategyeztetés, akik 2017 júniusa előtt nyitottak folyószámlát – közölte az M1 Híradója.

A banki ügyfelek ellenőrzésének célja a pénzmosás megelőzése. Ehhez a cégeknek a társasági szerződésüket kell bemutatniuk. Sajtóhírek szerint múlt hétfőig a vállalatoknak alig a fele tette ezt meg, vagyis akár félmillió cég számláját is zárolhatják.

A lakossági ügyfelek sokkal nagyobb arányban keresték fel pénzintézetüket. Számukra az ügyfél-azonosítás pár percet vesz igénybe, csak személyi igazolvány és lakcímkártya szükséges hozzá.

Aki nem egyezteti időben az adatokat, június 27-től nem tud átutalást indítani, készpénzt felvenni vagy kártyával fizetni a boltokban. A zárolt számlára a jóváírások továbbra is megérkeznek, csak a tulajdonos nem férhet hozzá. Sokan hagyták az utolsó hetekre az ügyintézést. A bankfiókok meghosszabbított nyitvatartássalkészülnek a rohamra.

Több bank is elfogadja az igazolványok másolatát postán és elektronikus úton is, de a különböző pénzintézetek eltérő feltételekkel kérhetik az adatokat. Akik mégis kicsúsznak a határidőből, azok számláját akkor nyitják majd újra, amikor pótolják az ügyfél-azonosítást.

 

Forrás: hirado.hu