Jótékonykodott a Rotary InterAct Club – Az Állatbarát Alapítványnak gyűjtöttek a fiatalok

30 bála szénát és mintegy 300 kilogramm kutya- és macskaeledelt gyűjtött össze a nyíregyházi Rotary InterAct Club. Az adományt kedden adták át az Állatbarát Alapítvány számára. Ez a nagyjából 400 ezer forint összértékű felajánlás volt a fiatalok első támogatói projektje, az állatok világnapja alkalmából gondoltak a Csatorna utcai otthonra. Az Állatbarát Alapítvány jelenleg 200 kutyáról és 40 macskáról gondoskodik, így telt házzal működnek.

Rengeteg kutya és macska várja leendő gazdáit a Csatorna utcai állatotthonban, a szerencsésebbek kevesebb időt töltenek itt, de az ideiglenes fedél sokszor hosszú évekig biztosítja számukra a biztonságos otthont. Az Állatbarát Alapítványnál szinte mindig telt ház van, jelenleg is 200 kutyáról és 40 macskáról gondoskodnak nap mint nap. Ennyi állat etetéséhez naponta 80-90 kilogramm eledelre is szükség van, mesélte Gebri Zsanett, az alapítvány irodai titkára.

Jótékonykodtak a fiatalok

Az InterAct Club fiatal tagjai először kezdtek adománygyűjtésbe. Októberben ünnepeljük az állatok világnapját, ez adta a jótékonykodás apropóját.

Sok munkába telt az adományok összegyűjtése. Az ötlet onnan jött, hogy jön a tél és szerettünk volna az állatoknak melegebb helyet biztosítani, illetve nem szerettük volna, hogy hiányuk legyen esetleg az ételben. Végül több mint 300 kilogramm kutya- és macskaeledelt, illetve 30 bála szalmát sikerült összegyűjteni. Szeretjük az állatokat és szeretnénk őket megvédeni, nagyon szomorú, hogy vannak gazdátlan állatok, akiknek nincsen otthonuk és nem érzik, hogy milyen családban lenni. Nekem is van egy kiskutyám, innen, a Csatorna utcai állatotthonból hoztuk el négy éve, és semmi pénzért nem hoznánk vissza és nem adnánk oda senkinek” – így mesélt az adománygyűjtés részleteiről a Rotary InterAct Club fiatal elnöke, Varga Noémi.

Rotary család

Úgy látom, hogy a fiatalok nyitottak itt, Nyíregyházán. Már általános iskolában elkezdünk velük foglalkozni, van EarlyAct Club, ez körülbelül öt évvel ezelőtt alapult. Azóta ezek a fiatalok az EarlyAct-ban nevelődtek, akik most a következő generáció lettek, így most ők az InterAct-osok. A Rotaryban így épül fel a család: EarlyAct, InterAct, RotarAct és a Rotary, a RotarAct-osok az egyetemen tanuló diákok. Most éppen ezen dolgozunk, hogy az egyetemen is tudjunk klubot alapítani és akkor a teljes család felépül itt, Nyíregyházán” – mondta Pénzes Ilona, a Rotary Club elnöke.

A tagfelvétel szabályai

Rotary új tag úgy lehet valaki, ha egy klubtag meghívja, tehát baráti, ismerősi körből kerülhet ki. A társaság megismeri őt és ha egyöntetűen igennel szavaz a felvételére, akkor lehet belőle is Rotary tag. A megismeréshez általában fél évre van szükség, ez idő alatt beveszik őt is a szokásos munkába, illetve a gyűléseket is látogathatja – tette hozzá a jelenlegi elnök. Ezután ünnepélyes keretek között fogadalmat tesz és hivatalosan is taggá válik.

Decemberi programok

Az év közeledtével többféle jótékonysági felhívással, programmal készül a nyíregyházi Rotary Club. Így lesz például jótékonysági színházi előadás, ennek pontos időpontja hamarosan tisztázódik. A nyíregyháziak körében már ismert Rotary Mikulás, 500 gyereknek szoktak csomagot ajándékozni, illetve programokat szerveznek nekik a múzeumban. Az érzékenyítés is fontos a klub számára, így erre az ünnepségre minden évben fogyatékos gyerekeket is hívnak és várnak a Rotary tagok. Ilyen rendezvényeket természetesen nemcsak Mikulás alkalmából szerveznek, év közben is szerveznek olyan programokat, ahol az egészséges és a fogyatékos gyerekek együtt lehetnek, együtt sportolhatnak, együtt vetélkedhetnek – mesélte Pénzes Ilona.