Jönnek az elektronikus receptek

 

Zökkenőmentes rendszerindulás

 

Valamennyi patika felkészülten várja az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér novemberi indulását és az e-receptek beérkezését. Rendszergazdák és a Magyar Gyógyszerészi Kamara munkatársai is segítették az átállást. A gyógyszerészek azt tapasztalják, a betegek többsége várja az elektronikus recepteket, ám sokan tartanak az újítástól. Kerékné Dr. Kiss Erzsébet, a Korona Gyógyszertár vezetője azt mondta, a betegek nem sok változást fognak tapasztalni november elseje után. Ők az orvostól ugyanúgy meg fogják kapni, a megszokotthoz hasonló formátumban az e-receptnek nevezett felírási igazolásukat. Két adattartalommal látnak majd többet a recepten. Lesz rajta felírási igazolás felirat és lesz rajta egy plusz vonalkód, ami majd a gyógyszerészek számára lesz jelentős – azt fogják elsőként leolvastatni a számítógépes rendszerben.

 

Indulásra készen!

 

– Az elmúlt hónapokban, hetekben valamennyi gyógyszertárba megérkeztek az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér működéséhez szükséges berendezések, többek között ilyen, úgynevezett e-személyi olvasók. Ezek elsősorban a rendszerbe történő bejelentkezését teszik lehetővé a gyógyszerészeknek, de a betegek gyógyszerkiváltását is segítik – közölte a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke. Dr. Hankó Zoltán hozzátette, ha a betegnél nincs ott a felírási igazolása, de már van e-személyije, akkor az e-személyivel tudja magát azonosítani és ennek a segítségével tudja kiváltani a gyógyszerét. De ha nincsen e-személyije, de van hagyományos személyije, akkor a hagyományos személyivel és a TAJ-kártyájával ugyanúgy ki tudja váltani a gyógyszerét felírási igazolás nélkül. Ám azt tanácsolják, hogy az első hónapban, novemberben még mindenki vigye magával a papír alapú receptjét, felírási igazolását a gyógyszertárba is.

 

Novemberi változás

 

Novembertől tehát már elektronikus recepttel is kiválthatjuk gyógyszereinket. Az új rendszert, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Teret pedig már tesztelték. Várhatóan zökkenőmentes lesz a novemberi indulás; a háziorvosoknak, gyógyszertáraknak, valamint a járóbeteg- és fekvőbeteg-ellátó intézményeknek is. A rendszerhez jövő év november elsejével csatlakozniuk kell a magánszolgáltatóknak, illetve az Országos Mentőszolgálatnak is. Az új rendszer előnye, hogy a gyógyszerészek, valamint a beteget kezelő orvosok a más orvosok által felírt recepteket is látják az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térben, vagyis a felhőben. Így könnyen kiderülhet, ha a beteg több, azonos hatóanyagú gyógyszert íratott fel magának, a gyógyszer-túladagolás kockázatát teremtve meg, továbbá a különböző gyógyszerek nemkívánatos kölcsönhatásai is megelőzhetők.


Dér Vivien

(Fotó: Internet)