Jön, jön, jön! Március 27-én nyílik a Seuso-kiállítás

A késõ római császárkor egyik legjelentõsebb ezüstkincse Székesfehérvár, Zalaegerszeg, Kaposvár, Kecskemét és Miskolc után az országos körút hatodik és egyben utolsó állomásaként Nyíregyházára érkezik. A leletegyüttes tizennégy nagyméretû ezüstedénybõl és egy rézüstbõl áll, amelyben az ezüstedényeket elrejtették. Ezek össztömege 68,5 kilogramm. A Seuso-kincset az 1970-es években találták meg a Balaton környékén, majd illegális körülmények között jutott ki az országból. A magyar kormány a leletegyüttes elsõ hét darabját 2014-ben 15 millió euróért, a második felét 2017-ben 28 millió euróért szerezte vissza. A Seuso-kincsek kiállításán két vitrinben helyi barbár kortárs ékszerek is láthatóak majd a Jósa András Múzeumban.

Regisztráció és idõpontfoglalás szükséges

Dr. Rémiás Tibor igazgató a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, az óriási érdeklõdés miatt a kiállítás megtekintéséhez szükséges a regisztráció és az idõpontfoglalás az erre a célra létrehozott internetes oldalon. Ezt eddig már 11 ezren tették meg. Egyszerre 46 vendég mehet be a kiállítóterembe, így azt kérik, a vendégek a lefoglalt idõpont elõtt fél órával érkezzenek meg, ennyi idõ kell a jegyvásárlásra és a ruhatárra. Fényképezni és videózni tilos, viszont Seuso ajándéktárgyakat és kiadványokat lehet majd vásárolni. A múzeum udvarán pedig római kori ételeket is kínálnak.

Minden más kiállítás zárva lesz

Március 27. és április 15. között minden más kiállítás zárva lesz. Március 23-án, pénteken két kiállítás is nyílik majd, az egyik egy folyosói portrétárlat, a másik pedig a 150 éves évfordulóhoz kötõdõ tárgysorozat, most újabb három helyi értéket mutatnak be a közönségnek.

(Szerző: Szoboszlai Tibor)