Jön az óvodai beiratkozás

A Köznevelési Törvény 2015. szeptember 1-jétől szabályozza, hogy azok a gyerekek, akik 2012-ben születtek és 2015. augusztus 31-éig betöltik a 3. életévüket, óvodakötelesek és legalább napi 4 órában óvodába kell járniuk. A törvénynek ez a változása a 2015-16-os nevelési évtől érinti a gyerekeket. A szülőknek lehetőségük van arra is, hogy nem óvodába, hanem családi napközibe viszik óvodaköteles gyermeküket, itt azonban figyelni kell arra, hogy hároméves kortól egészen a gyermek tanköteles koráig olyan pedagógusnak kell foglalkozni a gyerekkel, akinek a szakképzettsége óvodapedagógus, és figyelembe veszi az Óvodai Nevelés Országos Alapelveinek dokumentumait és ezek alapján nevelik a kicsiket. Nyíregyházán 34 óvoda közül választhatnak a szülők. Azokat a gyerekeket, akik a törvény alapján szeptember 1-jétől tankötelesek, április 27-én és 28-án kell valamelyik nevelési intézménybe a szülőnek beíratni. Ehhez hivatalos dokumentumokra is szükség van.

Szükséges dokumentumok

Szikszainé Kiss Edit, az  Eszterlánc Északi Óvoda intézményvezetője segítségként azt tanácsolta a szülőknek, a beiratkozásra vigyék magukkal a jelentkezési lapot, vagy az óvodában töltsék ki azt. Az intézményvezető hozzátette, nagyon fontos, hogy a szülőknél a következő dokumentumok is ott legyenek:

– a gyermek személyazonosságát igazoló kártya,
– a gyermek lakcímkártyája,
– a szülők személyazonosságát igazoló dokumentum,
– a szülők lakcímkártyája,
– a gyermek születési anyakönyvi kivonata.

A beiratkozásra ezeken az iratokon kívül az esetlegesen fennálló egészségügyi problémákat (testi vagy értelmi fogyatékosság, allergia, ételintolerancia) igazoló dokumentumokat is vigyék magukkal a szülők. Tudják igazolni azt is, ha a gyermek sajátos nevelési igényű, hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű.

Három hely

A beiratkozásnál újdonság, hogy ebben az évben a jelentkezési lapon három óvodát jelölhetnek meg a szülők, hiszen lehetőség van arra is, hogy az óvodás ne a körzeti intézménybe járjon. A körzethatárokról bármelyik óvodában, vagy a varoshaza.nyiregyhaza.hu honlapon tájékozódhatnak a szülők.

Jászai Menyhért, Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere a Nyíregyházi Televízió Híradójának elmondta, négy nagy óvodai intézménye van a városnak, tagintézményekkel együtt 34 helyszínre lehet a kicsiket beíratni. A szülők három óvodát jelölhetnek meg, tetszés szerint, hogy hová szeretnék járatni a gyermeküket. A felvételnél a kötelező és legfontosabb szempont a gyermek lakóhelye, tartózkodási helye. Az, ahol életvitelszerűen lakik, annak a körzetnek az óvodájába kötelező felvenni a gyermeket. Az alpolgármester hozzátette, természetesen az óvodák figyelnek arra is, hogy az óvodás szülei melyik óvodai körzetben dolgoznak, és ha abban a nevelési intézményben van hely és a szülő szeretné, fölveszik a gyermeket.

34 óvoda, 11 ovi-foci pálya

A beiratkozás még nem jelent automatikus felvételt. Az óvodák intézményvezetői június 3-áig döntenek arról, hogy a beiratkozott gyermek szeptembertől melyik óvodában kezdheti meg a nevelési évet.

Nyíregyháza 34 óvodájában színvonalas ellátással fogadják a gyermekeket, ezek közül 9 intézményben ovi-foci pályán is mozoghatnak a kicsik. Ebben a nevelési évben pedig még kettőt, a Vécsey közben és a Tas utcán is birtokukba vehetnek az óvodások, így összesen 11 ovi-foci pályán sportolhatnak.

A városban a tervek szerint új óvodákat is építenének azért, hogy kevesebb csoportlétszámmal, még megfelelőbb körülmények között valósuljon meg a 3 és 6 éves gyermekek intézményi nevelése.

Óvodai beiratkozás mellett iskolai is lesz!

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. tv. 50. § (7) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 22. § (1)-(2) bekezdésére hivatkozva tájékoztatja az érintett szülőket/törvényes képviselőket, hogy a 2015/2016. tanévre történő általános iskolai beíratásokra – az Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelős Államtitkársága és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ javaslata alapján – 2015. április 16-án (csütörtök) 8.00–19.00 óra és 2015. április 17-én (péntek) 8.00–18.00 óra között kerül sor.

Mikita Eszter

(Fotó: Kohut Árpád)