Jön a tél legvonzóbb eseménye

Hagymás vér, hurka, kolbász, tepertő, de húsmentes ételek is várják jövő szombaton az érdeklődőket a Nyírségi Disznótoros Fesztiválon és Nemzetközi Böllérversenyen – a részleteket pénteken ismertették a városházán. Idén nem lesz élő vágás, a sertés ellenőrzött vágóhídról érkezik a helyszínre, azonban a bölléreknek még így is bőven lesz dolguk a hús feldolgozásával. A Sóstói Múzeumfaluban megjelennek a busók, népzenészek, vásári komédiások és a helyi termelők vásári forgataga, színesítve a rendezvény hangulatát. Az önkormányzat idén is indít ingyenes buszjáratokat a helyszínre.

Február 24-én, szombaton reggel 7-kor nyitják meg a Sóstói Múzeumfalu kapuit és kezdődhet a tél legvonzóbb eseménye, a VI. Nyírségi Disznótoros Fesztivál és XXII. Nemzetközi Böllérverseny. A főszerepet idén is a gasztronómia kapja, a disznóhúsból készült ételek mellett lesznek csirkés, valamint húsmentes finomságok is. A 2023-as agrárminiszteri rendelet értelmében élő vágás nem lesz, de a látogatók így is végig követhetik a mangalica sertéshús feldolgozását.

Két részből áll a disznóvágás. Tehát az, ami most elmarad, a kábítás, kivéreztetés, perzselés és bontás, az az egyik része, a másik pedig az, amikor már az asztalon van a hasított sertés és onnantól folytatja a böllér, amikor kiformázza mondjuk a sózni vagy füstölni kívánt sonkát, vagy a szalonnát darabolja, illetve az összes többi művelet, ami a hurka, toroskáposzta, egyéb ételek elkészítését foglalja magába, mind a böllér feladata” – mondta el Támba Miklós főszervező.

Ebben az évben 20 csapat méretteti meg magát a böllérversenyen, akiket 14 kategóriában díjaznak, kiosztják többek között a legjobb toros, kolbász, véres, fogópálinka, leves, főétel, vagy menüsor címeket is. A zsűri elnöke Reviczky Gábor lesz. A csapatok több mint 10.000 adag ételt kínálnak majd kóstolásra. A rendezvénynek igazi közösségépítő és identitástudat-erősítő szerepe van, hiszen hazánkban ennek nagy hagyománya van.

Kárpát-medencei hagyomány a téli disznóvágás, illetve Szent András napjától kezdve egészen böjtig a disznóvágás az az élelemnek a felhalmozását jelentette. A családok túlélését, hússal, zsírral való ellátását. Itt, a Nyírségben ennek legalább olyan nagy hagyománya van, mint az ország más területein. Éppen ezért ez a rendezvény autentikus, éppen ezért ez egy Kárpát-medencei magyar hagyomány, melyet fenn kell tartani” – nyilatkozta dr. Ulrich Attila alpolgármester.

A hangulatot idén is népzenészek, néptáncosok, busók, vásári komédiások színesítik, de megjelenik a helyi termelők vásári forgataga is. A felvonulás 10-kor kezdődik, műsort ad a Szabolcs Néptáncegyüttes, valamint fellép Komáromi Pisti, Roberto és Kocsis Janika. Az eredményhirdetés 15 órakor veszi kezdetét. Az önkormányzat támogatásának köszönhetően a belépés ingyenes, továbbá jó hír, hogy 6 és 18 óra között a 8-as, 8/A-s és 55-ös jelzésű, menetrend szerint közlekedő buszjáratok igénybevétele ingyenes lesz.