Jön a GYEREBUSZ, az igényvezérelt közlekedés - Foglaljon Ön is helyet Nyíregyháza éjszakai autóbuszjáratain!

A 2023. december 10-től megvalósult éjszakai hálózati fejlesztés egyik fontos új eleme az igényvezérelt közlekedés bevezetése, a GYEREBUSZ szolgáltatás beindítása – tájékoztatta szerkesztőségünket a közösségi közlekedés menetrendjét tervező Mobilissimus Kft.

Az igényvezérelt közlekedés lényege, hogy a menetrendben megjelölt éjszakai járatok csak abban az esetben indulnak el a végállomásról, ha arra előzetesen igénybejelentés történt.

Online bejelentkezés

Az utazni szándékozók igényüket legkönnyebben online módon, a gyerebusz.nyiregyhaza.hu felületen tehetik meg, ahol egyszeri regisztrációt követően már két héttel korábban be lehet regisztrálni a járatokra, amit legkésőbb a járat végállomásról történő indulását megelőzően 30 perccel lehet megtenni. Az online igénybejelentés mellett telefonon is lehetséges a bejelentkezés munkanapokon 6.00–20.00, míg hétvégén 8.00–16.00 között a Volánbusz központi információs telefonszámán, a +36-1/382-0888 elérhetőségen. A GYEREBUSZ járatain a Volánbusz Zrt. utazási feltételei érvényesek, az autóbuszok Nyíregyháza helyi járati díjszabása szerint vehetők igénybe, így valamennyi előreváltott helyi menetjegy és bérlet, utazási kedvezmény érvényesek rá.

Változások az ünnepeken

Karácsonykor és szilveszterkor a nappali hálózaton is változik az autóbuszok menetrendje. December 24-én, vasárnap az autóbuszok jellemzően 16 óráig közlekednek, az 1A járatok a Vásártér zárva tartása miatt ezen a napon nem közlekednek. A műszakos járatok utoljára a 14 órás műszakváltást szolgálják ki. 16 óra után 22.40-ig az éjszakai járatok közlekednek. A 900-as, 902-es járat 60 percenként, míg az elmúlt évben beindított 910-es eseti éjszakai járat Nyírszőlős és Oros között a Belváros, Vasútállomás és Örökösföld érintésével 120 percenként indul. Az éjszakai járatok között idén is biztosított az átszállás a Vasútállomáson. December 25-én és 26-án nem közlekedik a Vásártér felé közlekedő 1A, valamint a bevásárlóközpontok felé közlekedő 18-as autóbusz. A műszakos járatok közül csak a 91-es és a 95L járatok közlekednek.

Óév, újév

December 31-én, vasárnap az autóbuszok jellemzően 18 óráig közlekednek, az 1A járatok a Vásártér zárva tartása miatt ezen a napon nem közlekednek. A műszakos járatok utoljára a 18 órás műszakváltást szolgálják ki. 18 óra után másnap hajnalig folyamatosan a 900-as, 902-es, 910-es éjszakai járatok közlekednek. A városi rendezvényekre történő kényelmesebb eljutás érdekében az elmúlt szilveszterhez képest az éjszakai járatok sűrűbben közlekednek majd, így a 900-as autóbuszok 0.40-ig 60 helyett 30 percenként, a 910-es 0.30-ig 120 helyett 60 percenként indulnak majd. Az újév első napján az autóbuszok a vasárnapi menetrend szerint járnak majd, nem közlekedik a Vásártér felé induló 1A, valamint a bevásárlóközpontok felé közlekedő 18-as autóbusz. A műszakos járatok közül csak a 91-es és a 95L járatok közlekednek. Január 2-tól január 5-ig az autóbuszok a tanszünet 1. ütemű menetrend szerint közlekednek. Újdonság ebben a tanévben, hogy a közoktatási és szakképzési tanév rendje eltér, így a szakképzést folytató oktatási intézmények térségében többlet járatok indulnak majd.

Az éjszakai járatok az alábbi útvonalon közlekednek:
900 Vasútállomás –> Belváros –> Északi körút –> Sóstói út –> Sóstógyógyfürdő –> Kemecsei út –> Jósaváros –> Örökösföld –> Vasútállomás (körjárat)
901 Bencs Szakiskola és Kollégium –> Vasútállomás –> Szarvas utca –> Bujtos utca –> Jósaváros –> Örökösföld –> Vasútállomás –> Kertváros –> Szakiskola és Kollégium (körjárat)
902 Bencs Szakiskola és Kollégium –> Búza tér –> Jósaváros –> Örökösföld –> Kállói út –> Alma utcai iskola –> Tünde utca –> Vasútállomás –> Kertváros –> Szakiskola és Kollégium (körjárat)
Fontos információ, hogy a 900-as vonalon a 23.40-kor és 3.13-kor induló autóbuszok előzetes igénybejelentés nélkül is közlekednek, szenteste és szilveszterkor szintén bejelentés nélkül igénybe vehető valamennyi éjszakai járat.