Jól haladnak a munkálatok az óvodákban – Ősztől megújult intézmények várják a gyerekeket

Hat nyíregyházi óvoda esik át komplex felújításon augusztus 31-ig. A munkálatok májusban kezdődtek, és ütem szerint halad a kivitelezés. A beruházásra Nyíregyháza Önkormányzata 700 millió forint, 100 százalékos európai uniós támogatást nyert. Az óvodai ellátást nem akadályozza a fejlesztés.


A Búzaszem Nyugati Óvoda Székhelyintézményében tartott helyszíni bejárást Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere. Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata 700 millió forint 100%-os intenzitású támogatást nyert a „Családbarát, munkába állást segítő intézmények fejlesztése Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatánál” című projekt megvalósítására, melynek keretén belül 6 óvoda komplex felújítása valósul meg. A fejlesztéssel érintett épületek a 70-es, 80-as években épültek, egyes épületrészek, valamint a gyerekek által is használt terek, azóta sem lettek felújítva, csupán karbantartó jellegű munkák kerültek elvégzésre.

Azt kell látnunk, ha végig tekintjük ezt a hat óvoda helyszínt, hogy amióta ezek az épületek megépültek, jelentősebb átalakításokon, korszerűsítésen nem esett át. Energetikailag egy 70-es években épült épület ma már nem megfelelő, nagyon fontos az, hogy kívül és belül komplexen megújulnak ezek az óvodák és azon túl, hogy energiatakarékosak lesznek, egy korszerűbb, egészségesebb, biztonságosabb környezetet teremtenek mind a gyerekek, mind a nevelők számára. Összesen 1350 gyereket érint ebben a hat óvodában és 72 tonna káros anyag kibocsátástól védjük meg a környezetet, azt gondolom, hogy nyíregyházának nagyon fontos ez is.

– mondta el Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Trifonov Éva

A projekt részeként megvalósuló elemek az akadálymentesítés, energetikai korszerűsítés, hőszigetelés, nyílászárócsere, burkolatok, belső ajtók, elektromos szerelvények cseréje, foglalkoztatók, vizesblokkok felújítása, fűtéskorszerűsítés, udvarrendezés, udvari játékok felújítása, cseréje, kerítés felújítása, torna-szoba építés, külső térburkolatok, járdák burkolása, beépített bútorok cseréje, eszközbeszerzések.

A Búzaszem Nyugati Óvoda Székhelyintézményében az új tornaszoba építésén kívül, számos korszerűsítés történik.

Az idei évben új tornaszoba épül, amire már nagyon régóta vágyunk, évek óta. Jelenleg az aulát használjuk a gyerekek a torna foglalkozásának megtartására. Ez egy átjáró ház, mert itt a gyerekek, szülők, jönnek, mennek. A gyerekek figyelmét elvonják, és télen hideg is. Ezen kívül megújul a speciális csoport épülete is, teljes szigetelésre, akadálymentesítésre kerül sor. A nagy épületben mozgássérült WC, mosdó, ételszállító lift és a belső ajtók cseréjére kerül majd sor.

– mondta el Szalainé Benyusz Klára, a Búzaszem Nyugati Óvoda intézményvezetője.

A felújítások ideje alatt a gyerekek fogadása zavartalanul zajlik, másik két óvoda épületében helyezik el őket. A kivitelezési munkálatok augusztus végére lezárulnak, de a fejlesztések nem állnak meg, Nyíregyháza Önkormányzata újabb 8 óvoda korszerűsítésére nyert pályázati forrást.


Kanócz Rita