Jöhetnek a mínuszok!

Tervezetten felkészült a téli időjárásra a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Számba vették azokat a feladatokat, amelyek előadódhatnak egy rendkívüli időjárás esetén. Felkészítették gépjárműveiket, a megye lakosainak érdekében pedig megtették a szükséges intézkedéseket. Megkeresték azt a 16 úgynevezett „zsáktelepülést”, amely a megyében található. Ezeken az egy irányból megközelíthető településeken felhívták a polgármesterek figyelmét arra, hogy mit kell tenni egy esetleges hóátfúvás esetén. Felkeresték azokat a településeket is, amelyeken melegedőhelyet jelöltek ki. 260 helyszínen 37 ezer főt tudnak elhelyezni szükség esetén. Ezek azonban nem tartanak folyamatosan nyitva, hanem áramszünet vagy fűtéskiesés idején melegedhetnek a kijelölt helyeken az emberek. A jegesedés és hóátfúvás szempontjából kritikus utakat, a Magyar Közút munkatársaival közösen szemrevételezték, megnézték, hová lehet kihelyezni a hófogókat. Télen jelentős probléma a természetes vizek befagyása, illetve az, hogy sokan a figyelmeztetések ellenére is a jégre lépnek. A Katasztrófavédelem munkatársai ilyen lehetőségre is többnapos elméleti és gyakorlati képzés során felkészültek. 2015 végén országos viszonylatban is újító kezdeményezéssel állt elő a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

 

„Életmentő konvoj”

 

Gyenge László tűzoltó alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság polgári védelmi főfelügyelője elmondta, úgynevezett „Életmentő konvojt” hívtak életre. Ebben a Magyar Közút, a közműszolgáltatók és a rendőrség járművei kaptak szerepet. A megye lakosai közül pedig olyan önkéntesek, akik munkájára lehet egy esetleges vészhelyzet idején számítani. A főfelügyelő hozzátette, szükség esetén a munkálatokhoz kézi erőt a NYÍRVV Kft. biztosít. A konvoj célja az, hogy amikor egy rendkívüli helyzet előáll, a kialakult helyzet függvényében akár modulonként, vagy akár egyben tudják a beavatkozásban részt vevők munkáját segíteni. A konvoj akár elzárt területre, akár hóban rekedt személyek mentésére is el tud indulni.

 

Önkéntes segítők

 

Az „Életmentő konvoj” tagjai a közműszolgáltatás esetleges helyreállításában is szerepet tudnak vállalni. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság fontosnak tartja, hogy tervszerűen készüljenek fel egy esetleges katasztrófahelyzetre, hiszen fontos az itt élők egészségének és anyagi javaiknak a védelme. A korábbi időszakban a megye valamennyi járásában létrejöttek önkéntes mentőcsoportok, akik munkáját a Nyír Mentőcsoport is segíti. Ez az 506 önkéntes képes arra, hogy veszély esetén beavatkozzanak és segítsenek a lakosságnak. Egy rendkívüli időjárási helyzet esetén a katasztrófavédelmi igazgatóág munkatársai folyamatosan lakossági tájékoztatókat jelenítenek meg a honlapjukon, ahol olvashatják például a melegedőhelyek listáját, valamint az útnak indulókat is hasznos tanácsokkal látják el.

M. E.