Jogszabályi könnyítés

Az ingatlannyilvántartásban a külterület és belterület mellett külön kategóriaként szerepelnek a zártkertek, valamint a hozzájuk tartozó ingatlanok. Ezek elsősorban szőlőskertek, gyümölcsösök, esetleg szántóföldek, de leggyakrabban hobbikertként funkcionáló földek, amelyeket ma már a legritkább esetben használnak eredeti céljuknak megfelelően. A zártkerteken épített ingatlanokat egyre többen használják üdülő, vagy állandó lakhatás céljára, de gyakori az is, hogy építési telekként szeretnék a tulajdonosok értékesíteni. A zártkerti ingatlanok átminősítéséről rendelkező jogszabály azonban megkönnyíti a területek értékesítését.

 

Egyszerűsített eljárás

 

– A tulajdonosoknak 2016. december 31-éig van lehetőségük arra, hogy egy egyszerűsített kérelem benyújtásával a kivonását kérjék a tulajdonukban álló zártkerteknek. Ez azt jelenti, hogy a korábban termőföldként nyilvántartott területek zártkerti művelés alól kivett területként fognak az ingatlannyilvántartásban szerepelni. Az eljárással egyszerűbben lehet majd ezeket a területeket eladni – mondta dr. Reha Gábor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal osztályvezetője. Amennyiben több személy tulajdonában állnak a zártkertek, a módosításhoz a tulajdonostársak hozzájárulása is szükséges. Illetőleg, ha az ügyfelek meghatalmazott útján kívánnak eljárni, akkor a meghatalmazást is csatolni kell a kérelemhez. Érdemes azonban odafigyelni arra is, hogy a korábban ezeken a területeken álló épületek, amennyiben az ingatlannyilvántartásban nem kerültek feljegyzésre, ezzel az eljárással nem fognak legalizálódni, azt egy külön hatósági eljárás során kell rendezni.

 

Ingyenes

 

A módosítási eljárás ingyenes, egy egyszerű nyomtatvány kitöltésével a területileg illetékes járási hivatalok földhivatali osztályán lehet kezdeményezni. A nyomtatvány a foldhivatal.hu és a kormanyhivatal.hu oldalakról letölthető, valamint a járási hivatalok ügyfélszolgálatán elérhető.

Piszár Tünde