Jogi klinikát indítanak a Nyíregyházi Törvényszéken

A nyíregyházi törvényszéken kóstolhatnak bele a bíróságok napi munkájába mostantól a Debreceni Egyetem jogász hallgatói. A felsőoktatási intézmény és a törvényszék arról állapodott meg, hogy munkaügyi és közigazgatási ügyszakon gyakorlati képzés keretei között fog tanulni három-három hallgató. A féléves képzés Jogi klinika néven fut majd és a leendő jogászoknak, mint egy tárgyat kell felvenniük az egyetemen. Annyi különbséggel, hogy a jelentkezők közül válogatni fognak a jogi karon. Csak a legelhivatottabb és legjobb eredménnyel rendelkezők kerülnek a Nyíregyházi Törvényszékre. A gyakornokok itt egy-egy bíró mellett tanulmányozzák majd a napi munkát. 

– Ez azt jelenti, hogy az instruktor bírók mellett az ő jogalkalmazói tevékenységükkel ismerkednek meg. Tárgyalásokra járnak be, illetve az ügy elbírálásának teljes folyamatát kísérik figyelemmel a keresetlevél beadásától, a tárgyaláson át egészen az ítélethozatalig, a határozathozatalig. Ebben a hallgató részt vesz, látja az egész jogalkalmazási feladatot. Találkozik a tárgyalás során az érintett felekkel – tette hozzá dr. Szabadfalvi József, a DE Állam- és Jogtudományi Karának dékánja.

 

Ha bírók szeretnének lenni, akkor is előnyös

 

A Nyíregyházi Törvényszék elnöke hozzáfűzte, a hallgatók iratokat fognak tanulmányozni, határozattervezetet készítenek, részt vesznek a tárgyalásokon. Valamennyi ügyviteli folyamatot láthatják az iratérkezéstől az irattárba helyezésig. Ez nagy segítség lesz számukra, mert ha úgy döntenek, hogy közigazgatási vagy munkajoggal kívánnak később foglalkozni, akkor komoly tapasztalattal rendelkeznek majd. Ha pedig egyszer bírók szeretnének lenni, ahhoz is elengedhetetlen az ismeretek testközelből való megszerzése. 

– Azt gondolom, hogy az elmélyültebb, megalapozottabb tudás, másrészt pedig a bírósági foglalkoztatás szempontjából, akár mint fogalmazó, akár mint titkári foglalkoztatás szempontjából mindenképpen előnyös. Hiszen be tudják mutatni az elméleti tudásuk mellett az elköteleződésüket. Illetve láthatják közvetlenül, testközelből tapasztalhatják, hogy mit jelent bíráskodni ma Magyarországon – fogalmazott dr. Nyakó Zsuzsanna, a Nyíregyházi Törvényszék elnöke.

A Jogi klinika létrehozását ünnepélyes keretek között aláírással szentesítette a Nyíregyházi Törvényszék elnöke és a Debreceni Egyetem Jogi Karának dékánja.

Z. Pintye Zsolt