Jó hír a nagycsaládosoknak! Újabb kedvezmények a rezsicsökkentéshez, mutatjuk a részleteket
Fotó: Illusztráció

Újabb kedvezmények lépnek életbe a rezsicsökkentéshez. Mostantól azokban a többgenerációs házakban, ahol csak egy mérőóra van, az átlagfogyasztásig már lakásonként lehet kedvezményes áron számolni a felhasznált gázt. Vagyis így megtöbbszörözhető a rezsicsökkentett áron elfogyasztott gáz mennyisége. Olyan épületekre érvényes a kedvezmény, ahol legfeljebb négy lakás van – és erről hatósági bizonyítvány is van. Ez utóbbit a helyi jegyzőtől kell kérni – hangzott el az M1 Híradóban.

Megjelentek a Magyar Közlönyben a többgenerációs családi házakra vonatkozó rezsi könnyítés szabályai.

Eszerint az egy épületben található legfeljebb négy lakás mindegyikének jár az átlagfogyasztás mennyisége, azaz 63 645 MJ, kedvezményes áron.

A lakások számáról a település jegyzője, kérelemre, nyolc napon belül hatósági bizonyítványt köteles kiállítani. Ezt aztán be kell nyújtani a gázszolgáltatónak, hogy az új számlákon már a több lakásra érvényesítse a rezsicsökkentést.

A rendeletre azért volt szükség, mert korábban nem tért ki a szabályozás azokra a családi ingatlanokra, ahol egy fedél alatt, több lakásban több generáció él.

Július végén a társasházakra vonatkozóan már kiderült, hogy a központi fűtéssel rendelkező ingatlanoknál minden egyes lakásnak jár a kedvezményesen felhasználható gázmennyiség. De a családi ingatlanokra ez nem vonatkozott.

„Egy nagyon fontos jogalkotói csomag jött most ki, annak érdekében, hogy az ellátásbiztonság és a lakosság, illetve tágabban a mi felhasználásunk az zavartalan és biztosított áron történjen” – nyilatkozta a Híradónak Tóth Máté energiajogász.

Így tehát az egy ingatlanban élő, egy mérőórát használó, de több családból álló lakóközösségek is lakásonként igénybe vehetik majd a rezsicsökkentett áron elérhető gázmennyiséget.

Tóth Máté kiemelte: a jegyzői bejelentéstől számított következő hónap első napjától él a kedvezmény.

„Két szint esetén a két generáció esetén a kezdeményezett eljárás eredményeképpen az egyetemes szolgáltató a következő hónap elsejétől már emeletenként 1729 köbméter jogosultságot fog számlázni, tehát megduplázódik azonnal a jogosultság, ha ez mondjuk három generáció, vagy három külön egységre osztható lakásrendeltetésű helyiség, akkor ez háromszor 1729″ – magyarázta az energiajogász.

A könnyítés nemcsak a több generációs családi házakra vonatkozik, hanem azokra is, akik a családi otthonteremtési kedvezménnyel beépítették a ház tetőterét.

Így megduplázható az ilyen, egy mérőórás, de tetőtér-beépítéses lakóingatlanokban a kedvezményes mennyiség.

A még nem társasházaknak minősülő lakóépületekre is vonatkoznak új szabályok: ha az épületben valamelyik lakás tulajdonosa nem szeretné, hogy az épületet társasházzá minősítsék, akkor a többi tulajdonos pert indítva kérvényezheti, hogy a kedvezményes gázfogyasztás külön-külön minden lakásnak járjon.

A jogi eljárás indítás dátumától kezdve pedig, így ők is a kedvezményes mennyiséget használhatják fel, lakásonként.

 

Forrás: hirado.hu