Jó ez a cipő, csak kár, hogy nem a méretem

Máj 6, 2018

Patai emlékverseny aranyérem. Tatai farsang kupa ezüst- és aranyérem. Pelikán kupa bronzérem. Szabolcs cukrász kupa aranyérem... Sorra nyeri a cukrászversenyeket a nyíregyházi Kézi Sára, aki ugyan még csak alig két éve viszi zsûri elé a desszertcsodáit, már most elismeréssel beszél róla, na meg persze munkáiról a szakma.

 

Ötéves kora óta süt

 

– Mikor kicsi voltam, sokat segítettem anyának a konyhában, így hamar el tudtam sajátítani a süteménykészítés alapjait. Már gyerekként is érdekelt a gasztronómia, de nem készültem tudatosan erre a pályára. Az elsõ tortát is talán 5 éves koromban készítettem anyukámmal. Aztán megkaptam a „Nagy sütiskönyvet”, és onnan kezdve teljesen megfertõzõdtem. A cukrászattal komolyabban azért csak 2013-ban kezdtem el foglalkozni. Addigra már rengeteg receptet kipróbáltam és képeztem magam, amennyire csak tudtam. Mivel úgy éreztem, hogy többre van szükségem, ezért 2016-ban jelentkeztem a Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakgimnáziumba. Tanáraimnak – Strankula Katalinnak és Kollonay Istvánnak – köszönhetem a szakma iránti szeretetem. A versenyek hamar felkeltették az érdeklõdésem, és azóta sütök, amikor csak tudok.

 

Fehércsokoládé-krém és nyárfarönk?

 

– A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Cukrász és Pék Mester Szakmai Tagozata a napokban szervezte meg az I. Szabolcsi Cukrász Kupát. Én egy erdei gyümölcsös fehércsokoládé-krémmel töltött tortát készítettem, a marcipán burkolatát nyárfarönknek alakítottam ki és cukorvirágokkal, valamint ehetõ csillámporral koronáztam. A tortám tetszett a zsûrinek, aranyérmet kaptam érte.

 

A legkülönfélébb formák

 

Sára a legkülönfélébb formákban alkotott már. Készített görög stílusban fûszeres narancstortát, mely Vénusz születését ábrázolta, de az õ keze munkáját dicséri egy méretarányos Bugatti cipõ és egy Fossil karóra is, amelyek 100 százalékban ehetõ anyagok felhasználásával készültek. Erre a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség nagykövete nevetve úgy reagált, hogy „Nagyon jó ez a cipõ, csak kár, hogy nem az én méretem”.

 

„Kritikus vagyok”

 

– A jövõben is folyamatosan szeretném képezni magam – folytatta a beszélgetést Sára. – A következõ kihívást az élethû cukorvirágok mellett a tányérdesszertek jelentik számomra. Tutorial (tanító) videókból szoktam új technikákat tanulni, na meg könyveket vásárolok. Nincs kifejezetten kedvenc édességem, elég kritikus vagyok.

 

Fontos a minõségi alapanyag

 

– Vallom, hogy minõségi alapanyagokból lehet igazán finom süteményt készíteni. Margarin helyett például vajat szoktam használni. Igaz, hogy költségesebb, de a végeredményért megéri.

(Szerzõ: Bruszel Dóra)

Előző hír
Swing, szerelem, Szulák - koncert a VMKK-ban
Következő hír
Beszélgetés egy 56-os hazafival

Kapcsolódó híreink