Jó eséllyel május elején megkezdődhetnek az érettségi vizsgák

Hétfőn éjfélkor lezárult a regisztráció az oltásra pedagógusok és köznevelésben dolgozók számára. Ha az oltások az ütemezett tervek szerint haladnak és az egészségügyi szakemberek is úgy látják, akkor május elején megkezdődhetnek az írásbeli érettségi vizsgák.

 

Amikor most megtudtuk azt, hogy a pedagógusokra, illetve az óvodákban, iskolákban dolgozó egyéb más alkalmazottakra is érvényes az, hogy megkapják az oltást, mindenki, aki hozzám telefonon, interneten, e-mailben levelet küldött, és érdeklődött, hogy mi lesz a lebonyolítás rendje alapvetően nagyon pozitívan fogadta – mondta Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, a győri Révai Miklós Gimnázium igazgatója a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Az gondolom, hogy azért mindannyian tudjuk, hogy a biztonságos és nyugodt munkavégzéshez – nem csak nekünk nyugodt, hanem a szülőknek is és a gyermekeknek is – elengedhetetlen feltétele az, hogy oltottak legyünk , biztonságba érezhessük magunkat” – tette hozzá Horváth Péter.

Az április 19-ei nyitás körül vannak viták, de a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke úgy véli, hogy minden döntéshozó felelősséget érez aziránt, hogy az oltások megtörténjenek.

Hogy 19-én mi lesz a helyzet, erről azt gondolom, hogy az akkori állapotok figyelembevételével kell dönteni” – tette hozzá.

Lehet-e tudni, hogy a pedagógusok hány százaléka regisztrált az oltásra?

A pedagógusok és a köznevelésben dolgozók 75 százaléka regisztrált hétfő éjfélig a koronavírus elleni oltásra, közülük korábban mintegy 32 ezren már legalább az első oltást megkapták – közölte az emberi erőforrások minisztere szerdán a Facebook-oldalán.

Kásler Miklós azt írta: a napokban több mint 400 oltóponton kezdik el oltani a regisztrált pedagógusokat, köznevelésben dolgozókat.

Horváth Péter elmondta, hogy „kollégáim közül nagyon sokan most jelentkeztek, első sorban olyanok, akik még korábban azt gondolták, hogy nincs esélyük az oltást megkapni, a januárban közölt oltási sorrend szerint, ezért még egyelőre nem jelentkeztek, most azonban szinte mindenki” élt a lehetőséggel.

Véleménye szerint, ha megengedi az egészségügyi helyzet, tehát valóban ilyen ütemben folynak az oltások, és az egészségügyi szakemberek úgy látják, hogy meg lehet szervezni az érettségit, akkor május elején megkezdődhetnek az írásbeli érettségik.

Nem csak a most érettségizőknek, de a szakképzésben szakmai vizsgát tevő diákoknak is nagyon nehéz helyzete volt a felkészülésben, nehéz volt otthonról felkészülni. Egészen március elejéig az iskoláknak azonban lehetőségük volt arra, hogy kis csoportos foglalkozásokban, konzultációkban segítség ezt a folyamatot – mondta a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke

Mindannyian tudjuk, hogy nagyon nehéz helyzetben vannak, de biztos vagyok benne, hogy megpróbál mindenki helytállni az írásbeli vizsgákon, és remélem, hogy júniusban lehetnek szóbeli érettségik is, aminek talán olyan értelemben könnyebb a megszervezése, hogy kevesebb diákot kell egyszerre fogadni” – fogalmazott.

A szóbelin talán még a pedagógusok tudnak adni olyan fajta segítséget is a diákoknak, ami nem elvtelen, de mégis segíti őket egy jobb eredmény megszerzésében” – mondta a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke.

 

Forrás: hirado.hu