"Jó érzés a nyíregyházi ezred parancsnokának lenni."
Fotó: Szarka Lajos

Ünnepi állománygyűlést tartott a vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi ezred pénteken a Damjanich laktanyán. A rendezvényen Vantal Zsolt ezredes átadta az ezredparancsnoki beosztást és csapatzászlót Orosz Antal alezredesnek. A tartalékos rendszerben tovább fog erősödni a toborzás szerepe, valamint a településekkel, az oktatási intézményekkel való kapcsolat.


Az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 2018. októberében alakult meg, az ország kilenc keleti megyéjét lefedve. Főként a tartalékos állomány kiképzését végzik, de részt vállalnak a területvédelmi rendszer működtetésében, helyi protokolláris feladatok ellátásában. Az elmúlt 21 hónapban Vantal Zsolt töltötte be az ezredparancsnoki tisztséget.

„Elődöm által megkezdett munkát tudtuk folytatni, az ezred tartalékos katonák kiképzésében nagyot fejlődött. Már kötelék szinten is alkalmazhatóak tartalékos alegységek. Külföldi missziókban vettek részt Koszovóban, illetve Irakban is, nemzetközi gyakorlatokon. Úgy gondolom sikerült a környezettel sikerült elfogadtatni azt, hogy Nyíregyházának újra van katonai szervezete, értéket teremtettünk a bajtársaimmal. Jó érzés a nyíregyházi ezred parancsnokának lenni.” – mondta el Vantal Zsolt ezredes, aki az ünnepségen átadta a parancsnoki beosztást és a csapatzászlót Orosz Antal alezredesnek, aki a vármegye szülöttjeként nagy megtiszteltetésnek tekinti új feladatát, egyfajta hazafutásnak érzi.

„A biztonsági helyzet dinamikus változása miatt szükség van a fejlődésre, az országnak egy nagyon hatékony területvédelmi alapú tartalékos rendszerrel kell rendelkeznie, és ennek függvényében van erre a változásra. Most beintegrálódik majd a toborzás és a hadkiegészítési a tartalékos rendszerbe, és így hatékonyabban tudja majd szolgálni azt, hogy jól kiképzett, tartalékos és akár aktív katonákat tudjunk betonozni a térségbe települő katonai szervezeteknek.” – nyilatkozta Orosz Antal alezredes, aki hozzátette, a célok elérésének érdekében tovább kívánja erősíteni az ezred kapcsolatát a településekkel, a védelemigazgatással, valamint oktatási intézményekkel.

Az állománygyűlésen jelen volt Drót László dandártábornok, valamint Román István vármegyei főispán, akik megbecsülésüket és hálájukat fejezték ki Vantal Zsolt ezredes kiemelkedő munkája iránt, akit a honvédelmi miniszter a Területvédelmi Erők Parancsnokságához helyezte át.

Kapcsolódó galéria

Csapatzászló átadás-átvétel az ezrednél