Jó buli az ovi – A beíratás a nyíregyházi szülőknek is kötelességük

A Nemzeti köznevelési törvény értelmében 2015. szeptember 1-jétől minden 3 évesnél idősebb gyermeknek kötelező óvodába járni. Az óvodát a kicsinek abban az évben kell megkezdenie, amelynek augusztus 31. napjáig betölti harmadik életévét. Innentől a nevelési év (szeptember 1-jétől augusztus 31-éig tart) kezdő napjától legalább napi négy órában köteles részt venni az óvodai foglalkozásokon. A felmentését a szülő kezdeményezheti, és a jegyző adhatja meg az óvodavezető és az illetékes védőnő egyetértésével. Amennyiben a gyermek családi körülményei, vagy sajátos helyzete nem teszi lehetővé az óvodába járást, abban az esetben a jegyző a gyermek érdekeit szem előtt tartva ötödik életévének betöltéséig felmentést adhat a kötelező óvodai nevelésben való részvétel alól.

KINEK A KÖTELESSÉGE?

Óvodába beíratni a gyermeket a szülő vagy a gondviselő kötelessége.
Amennyiben a gyermek testi vagy szellemi fejlettségi szintje alapján a bölcsőde orvosa nem javasolja az óvodai jelentkezést, erről a bölcsőde vezetője minden év április 30-áig tájékoztatja a települési önkormányzat jegyzőjét. A települési önkormányzat jegyzője a bölcsőde vezetőjének a tájékoztatását minden év május 15-éig megküldi a gyermek lakóhelye (vagy tartózkodási helye) szerint illetékes kötelező felvételt biztosító óvoda vezetőjének, így az ilyen gyermek szülei mentesülnek az óvodai beíratási kötelezettség alól.

IDÉN KI LESZ ÓVODAKÖTELES?

Ez a kötelezettség azon gyermekekre vonatkozik, akik 2012. szeptember 1. előtt születtek, és még nem járnak óvodába.
Az óvodai beiratkozás időpontját Nyíregyháza önkormányzata határozza meg, idén április 20. és május 20. között, a kijelölt napokban kerül rá sor. A pontos időpontról 2015. március 25-én tájékoztatjuk a nyiregyhaza.hu olvasóit.

Mikita Eszter