Jó az idei dinnye

Óriási a kínálat görögdinnyéből a nyíregyházi piacokon. Míg korábban sima zöld volt a gyümölcs héja, addig ma már alig kapható olyan. Felváltotta a csíkos görögdinnye. Újdonságnak számít a termelőknél a sárga húsú görögdinnye, amely ugyanolyan édes, mint piros társai, csak éppen a színe világosabb. A vevők előszeretettel próbálják ki ezt a változatot is.

 

Sokan kedvelik a piaci forgatagot

 

Ambrusz Angelika gyakran jár a piacra. Azt mondta, nagyon szeret ilyen helyen vásárolni, mivel saját kezével választhatja ki azokat a gyümölcsöket és zöldségeket, amelyeket később szívesen elkészít és elfogyaszt. A vásárló hozzátette, nyáron kedvenc gyümölcse a málna és az eper, augusztusban pedig a görög- és a sárgadinnyét eszi szívesen. Először vett sárga húsú görögdinnyét egy nagycserkeszi termelőtől, amelyet nagyon finomnak vélt.

 

Már van szabolcsi dinnye

 

A szabolcsi dinnye nagyjából két héttel később jelenik meg a piacokon, mint a békési. Nyíregyháza környékén Nagycserkeszen foglalkoznak a legtöbben görögdinnyével. A termelők szerint a július közepi nagy esőzés még éppen nem tett kárt a gyümölcsben, amely kifejezetten a száraz, meleget kedveli. A kedvező időjárási viszonyok megfelelő alapot teremtenek a gyümölcs fejlődéséhez.

További képekért kattintson a fotóra!

Hrotkó László őstermelő Nagycserkesz határában termel dinnyét. Azt mondta, jó, sőt kiváló minőségű idén a görögdinnye. Jó a felhozatal és sokan keresik a magyar gyümölcsöt. Naponta 8–10 mázsát szednek, amit eladásra kínálnak a vevőknek.

 

Dinnye mellett más is kínálja magát

 

A görögdinnye kilóját 70–100 forintig kínálják az árusok. A lédús gyümölcs mellett kelendő a sárgadinnye, amelyet 100–180 forintos kilónkénti áron mérnek. Sárgabarack már nem kapható, hiszen a szezonjának vége van. Kezdődik viszont az őszibarack időszaka. Most még 200-tól egészen 500 forintig vehetünk belőle, de ahogy egyre több lesz a gyümölcsből, úgy megy lejjebb az ára is. Főzőtökből, cukkiniből és padlizsánból óriási a kínálat, de csemegekukoricát is lehet kapni. Csövéhez 30-tól 60 forintig juthatunk hozzá. Paradicsomból egyre többfélét kínálnak az árusok. Vastag és vékony héjú, koktél- és lyukas paradicsom áll a vevők rendelkezésére a nyíregyházi piacokon.

M. E.

(Fotó: Szarka Lajos)