Jelzőrendszeri tanácskozás – Szakemberek az óvodákban és az iskolákban

A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény, és a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézmények, valamint személyek szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló rendelet alapján hívta össze partnereit a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ a jelzőrendszeri szakmai tanácskozásra. Jászai Menyhért alpolgármester köszöntőjében hangsúlyozta, Nyíregyháza számára nagyon fontos a gyermekek védelme, életkörülményeik javítása, ezért az elmúlt esztendőben sok erőfeszítést tettek ennek érdekében az állammal karöltve.

További képekért kattintson a fotóra!

2016-tól megalakították az egységes központot, amely a családsegítést és a gyermekjóléti szolgálatot egyesítette. Járási kötelezettségi ellátással dolgoznak, így már nem csak a nyíregyházi gyerekek számára érhető el a segítségnyújtás.

Szakemberek az óvodákban és az iskolákban

Mint elhangzott, az elmúlt év szeptemberében beindult az iskolai és óvodai szociális segítő tevékenység, így a nyíregyházi járás valamennyi oktatási-nevelési intézményében megjelentek a szakemberek. Elsődleges feladatuk a prevenció, hiszen a pedagógus, a szülő és a gyerek által jelzett problémákat frissen tudják kezelni. Az eredményességet a számok is alátámasztják. Lengyelné Pogácsás Mária a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ intézményvezetője elmondta, tavaly 1745 jelzés érkezett a rendszer tagjaitól, a hatóságot pedig 1500 ügyben vonták be. A prevenció azért fontos, mert a jövőbeni cél, hogy minél több esetet tudjanak szociális alapszolgáltatás keretében kezelni.

További képekért kattintson a fotóra!

A jelzőrendszeri tanácskozás résztvevői megismerkedhettek az Egészségfejlesztési Iroda működésével, bemutatkozott a fogyatékosságügyi tanácsadó szolgáltatás, valamint tájékoztatót hallhattak a gyermekvédelmi szolgálat szakmai tevékenységéről.


Szoboszlai Tibor