Jelzőrendszeri konferencia Nyíregyházán

Nyíregyháza törvényben előírt kötelessége, hogy olyan szervezetet működtessen, amelyik a kiskorúak védelmével foglalkozik. A városban évek óta létezik jelzőrendszeri hálózat, amely ettől az évtől a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ keretein belül működik. Az itt dolgozó, valamint a velük kapcsolatban álló szakemberek feladata az, hogy jelezzék, ha környezetükben bármilyen olyan esemény történik, amely gyermeket veszélyeztet.

További képekért kattintson a fotóra!

A jelzést követően a szociális területen dolgozók kivizsgálják az esetet, és eldöntik, mit kell megtenni annak érdekében, hogy a kiskorú testi és lelki fejlődése gond nélkül folytatódjon. Ebben a folyamatban jelentős szerep hárul a jelzőrendszeri tagokra, hiszen ők azok, akik először szembesülnek egy problémával. A szakemberek minden évben jelzőrendszeri konferencián összegzik előző évi tapasztalataikat.

 

Jól működő jelzőrendszer

 

Lengyelné Pogácsás Mária, a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ intézményvezetője azt mondta, az előző évekhez képest 2015-ben is nagyon jól működött a jelzőrendszer. Hozzátette, a jogszabályváltozások következtében azonban még több feladat vár rájuk. Lengyelné Pogácsás Mária kifejtette, 2015-ben igyekeztek a kollégái a jelzési kötelezettségen kívül sok programot és foglalkozást szervezni, amit az új intézmény munkatársai ebben az évben is folytatni kívánnak.

 

Stagnáló adatok

 

Az elmúlt évben stagnáltak a gondozási adatok, a szervezet 27 családgondozója közel 2000 esetet látott el. Nyíregyháza önkormányzata kiemelt figyelmet fordít a szociális területekre, azon belül is azokra, amelyek kiskorúakkal foglalkoznak.

 

Nyíregyháza kiemelt figyelmet fordít a gyerekekre

 

Jászai Menyhért, Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere kifejtette, a társadalmon belül a legveszélyeztetettebb helyzetben a gyermekek vannak, hiszen ők kevésbé tudják saját magukat megvédeni és nagyon sérülékenyek. Az alpolgármester hozzátette, a különböző behatások, a negatív stressz, a bántalmazás, a gyermekéhezés, a kiskorúaknál helyrehozhatatlan károkat okozhatnak. Jászai Menyhért hozzátette, a társadalomnak kiemelt szempontja kell, hogy legyen, hogy odafigyeljen ezekre a gyerekekre.

A januártól integráltan működő új intézményben, amely a járási településeken is segíti a gyermekjóléti szolgálatok szakmai munkáját, egy esetmenedzseri csoport is tevékenykedik, akik a hatósághoz közeli feladatokat látják el.
Egy kiskorúval történő esetleges problémára nemcsak a jelzőrendszeri tagok hívhatják fel a szakemberek figyelmét, hanem bármelyik, 18. életévét betöltött magyar állampolgár is. Nyíregyházán, aki gyermeket veszélyeztető esetet észlel, jelezheti a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ Vécsey utcai, Tas utcai vagy Huszár téri telephelyén.

M. E.

(Fotó: Szarka Lajos)