Jelzőrendszeri konferencia – Közel kétezer gondozott gyermek

A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény értelmében a gyermekjóléti szolgáltatás egyik feladata, hogy észlelő- és jelzőrendszert működtessenek a kiskorúak veszélyeztetettségének megelőzése érdekében. Az ezen a területen dolgozó szakemberek minden évben jelzőrendszeri konferencián osztják meg egymással tapasztalataikat, és megvitatják azokat a feladatokat, amelyeket el kell végezniük annak érdekében, hogy a gyermekvédelmi rendszer megfelelően működjön.
A városban minden bölcsődében, egyházi és állami fenntartású óvodában, iskolában dolgoznak olyan szakemberek, akiknek feladatuk a gyermekvédelem. Az idei jelzőrendszeri konferencia kiemelt témája a gyermekbántalmazás volt. Bár a nyíregyházi adatok 2013-ban javuló tendenciát mutattak, a korai felismerésre mégis nagy hangsúlyt fektetnek a szakemberek.

További képekért kattintson a fotóra!

Az elmúlt évben közel kétezer gyermekkel állt kapcsolatban a Nyíregyházi Gyermekjóléti Központ. A legtöbb esetben iskolai gondokkal, anyagi és egyéb problémából adódó szülői elhanyagolással, valamint a figyelem elmulasztásából adódó eset miatt fordultak a jelzőrendszeri tagok a Nyíregyházi Gyermekjóléti Központhoz. A jelzőrendszerben részt vevő szakemberek alapvető feladata, hogy a gyermeket érintő, veszélyeztető probléma észlelésekor saját szakmai eszköztárukat mozgósítva avatkozzanak be.

AKÁR VÉDELEMBE IS VEHETIK A KISKORÚT

Amennyiben a probléma hatáskörükben nem orvosolható, úgy jelzési kötelezettségüknek eleget téve értesítik a Nyíregyházi Gyermekjóléti Központot, akik felveszik a kapcsolatot az érintett családdal és megpróbálják megoldani a bajt. Amennyiben a közös megoldás nem vezet sikerre, azután kerülhet sor hatósági intézkedésre, amelynek akár a kiskorú védelembe vétele is lehet a következménye.

Erdős József

(Fotó: Trifonov Éva)