Jelentős mozgás a nyíregyházi ingatlanpiacon

Első közös otthonát szeretné megvenni a CSOK segítségével Kovácsné Bakró Katalin és párja. Szerdán emiatt fel is keresték az egyik legnagyobb nyíregyházi ingatlanirodát. A pár jelenleg az egyikőjük szüleinél lakik, ott nevelik 7 hónapos kisfiukat. Egy parasztházat néztek ki, felújítanák és bővítenék is, ehhez igényelnék az állami támogatást.

– Szeretnénk igénybe venni a CSOK-ot, szeretnénk bevállalni még egy gyereket, és úgy néz ki, hogy sikerült is igénybe venni – tette hozzá a fiatalasszony.

 

Komoly mozgás a piacon

 

10 százalékkal nőtt az ingatlaneladások száma februárban Nyíregyházán. Erről számoltak be a Duna House munkatársai. A piacot egyelőre azonban nem a CSOK mozgatja. Ugyanis sem tavaly, sem az elmúlt években nem építettek társas- és családi házakat a vállalkozók. Nincs kínálat, mert alig volt kereslet. A piacot tavaly a különböző hitelek forintosítása mozgatta. Sokan ugyanis a visszakapott pénzeket fektették be Nyíregyházán. Kisebb értékű, 6–7 milliós használt lakásokat vásároltak belőle. Ez áll a növekedés hátterében. A szakemberek azt mondják, a CSOK a következő hónapokban mozgatja majd a piacot. Egyre több ugyanis az érdeklődő. Többnyire új építésű családi házak felől kérdezősködnek, 25–30 millió forint értékben.

[REKLAM]

– Mindenféleképpen nagyobb és szebb, igényesebb otthont keresnek. Három gyerekkel, igazából 3, de leginkább 4 szobás ingatlan az, amivel megkeresnek minket és elsősorban családi ház. Lakásokat a CSOK keretében kevesebbet, családi házat többet keresnek nálunk – tette hozzá Huczman Melinda, a Duna House nyíregyházi irodavezetője.

 

A vállalkozók is érdeklődnek

 

A CSOK nem csak a családok fantáziáját mozgatja meg. Egyre több építési vállalkozó keres társasház építésére alkalmas, jó helyen lévő belvárosi telket. Az sem ritka, hogy kedvelt kertvárosi részeken, Borbányán, Oroson, Sóstón keresnek iker- vagy családi ház építésére alkalmas ingatlanokat. A kereskedők úgy számolnak, hogy az igazi dömping nyár végére várható.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: internet)