Jelentős adomány – Víruskimutató készülékeket adományozott a Bige Holding Csoport

Országos szinten is egyedülálló, csúcstechnológiás víruskimutató eszközöket ajándékozott a Bige Holding Csoport a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház számára. A készülék az új koronavírus-fertőzés gyors kimutatására alkalmas, a két géppel és a két hónapra elegendő tesztkazettával 900 vizsgálatot tudnak elkészíteni.

Világszinten is csúcstechnológiásnak számító víruskimutató készülékkel gazdagodott a nyíregyházi kórház eszközparkja. A levett mintából akár 10 kórokozót is ki tud mutatni a gép, mindössze 2 és fél óra alatt, így gyorstesztnek számít. A készülék a mindennapi orvosi munkában és a diagnózisok felállításában is nagy szerepet játszik, a jelenlegi helyzetben elsődlegesen a koronavírus-fertőzés kimutatására használják, de a későbbiekben is jelentős segítség lesz majd a szakembereknek.

Jelentős adomány

Két ilyen műszert és két hónapra elegendő tesztkazettát ajándékozott a nyíregyházi Bige Holding Csoport az egészségügyi intézménykomplexumnak, így csaknem 900 vizsgálatot tudnak elkészíteni. Bige László a pénteki sajtónyilvános átadón elmondta, a felesége javaslatára segített a kórháznak.

„Egy este hazamentem és a feleségem azt mondta, hogy látta a televízióban, hogy ez a járvány folyamatosan terjed, tesztelni kellene az embereket ahhoz, hogy ne az országot zárjuk ki, ne az egész országot tegyük karanténba, hanem csak azokat, akik betegek, tehát kellene ilyen tesztet venni, mit szólsz hozzá. Legalább egy percig gondolkoztam rajta, este kilenc órakor felhívtam a kórházigazgató urat és megbeszéltük vele, majd aztán másnap találkoztunk a főorvos asszonnyal is és én akkor úgy gondoltam, hogy veszek 5-10 ezer darab tesztet és bele fog kerülni néhány millió forintba, ezzel nagyon jót csinálunk, mert mindenkit fognak tudni tesztelni és ez nagyon hasznos dolog. Ekkorra a főorvos asszony előjött ezzel a 67 millió forintos csúcstechnológiai készülékkel” – közölte a Bige Holding Csoport tulajdonosa.

Bige László hozzátette, azért is tudta meggyőzni dr. Ajzner Éva, a Jósa András Oktatókórház Központi Laboratóriumának osztályvezető főorvosa, mert azt mondta, jelenleg ez a legjobb készülék a piacon. Azt is elmondta, ha csak egy ember életét sikerül megmenteni a készüléknek köszönhetőn, már megérte megvásárolni.

Az országban egyedülálló

Ez az eszköz nincs még máshol az országban, csak itt, Nyíregyházán. Jó időben, jó helyre érkezett az adomány, közölte Nyíregyháza polgármestere, mivel, ahogy Orbán Viktor is említette a napokban, a járvány tetőzését május első heteire jósolják a szakemberek.

„Mit jelent egy városnak az, hogy ilyen vállalkozók élnek a városban, ilyen felelősségtudattal és vállalással, ezek között évek óta a legnagyobb Bige László, hiszen nem először tesz ilyen nagy adományt. Konkrétan ennél jobbat, fontosabbat most nem is lehetett volna, hiszen két olyan gép érkezik, vírustesztelő gép, két hónapra elég tesztanyaggal, ami nincs is még az országban és ami nemcsak a koronavírusra, hanem a jövőben a következő években szinte bármilyen vírus tesztelésére alkalmazható, tehát ez egy óriási jelentőségű dolog” – tette hozzá dr. Kovács Ferenc polgármester.

Az eszközt a járvány okozta veszélyhelyzetben a legsúlyosabb kórházi ellátást igénylő betegcsoport körében tudják a kórház orvosai felhasználni. A rendszer teljesen automatizált, a folyamat zárt rendszerben, a vizsgálatot végzőre nézve maximális védelemben történik.