Jelentős a fagykár – Volt, ahol -5 fokot is mértek múlt héten
Jelentős a fagykár – Volt, ahol -5 fokot is mértek múlt héten

A szabolcsi alma körülbelül kétharmada teljesen lefagyott a múlt heti időjárásnak köszönhetően. A mezőgazdaság helyzetét először az aszályos időszak nehezítette meg, május 13-án pedig a hajnali mínuszok okoztak komoly károkat. A gyümölcsök mellett jelentős még a kukorica- és a repce-fagykár is.

Idén tavasszal is súlyos aszály van az országban, ez pedig nagyon megnehezíti a mezőgazdaság helyzetét. Több ezer hektárra jelentettek be május 18-ig aszálykárt a megyei gazdák, az elmúlt hetek csapadékos időjárása sem segített mindenhol. Az agrárkamara megyei elnöke azt mondta, a kalászosoknak jól jött még a kevés csapadék is, de Rácz Imre úgy látja, hiába helyeznek nagyobb hangsúlyt a gazdálkodók a vízmegtakarításra, akár többen is összefogva, de ha télen és tavasszal sem esik csapadék, akkor nem tudnak miből takarékoskodni. Az elnök szerint az egyetlen megoldás az öntözés kiépítése, a megyében sok a homoktalaj és a gyenge adottságú területeken a gazdák lassan ellehetetlenülnek.

Alig esett az eső

Egyenetlen elosztásban esett, hullott megint valamennyi csapadék a mögöttünk lévő hétvégén. Sajnos van, ahol csak a port alig verte, ilyen 1–2 milliméter, de 10 millimétertől többet nem jelentettek egyik járásból sem. Az előzőekben volt olyan térség Fehérgyarmat környékén, ahol esett 30–50 milliméter is, úgyhogy azoknak sokat jelentett ez a kevés is, de továbbra maradt az aszályos időszak a megye kétharmadában. Az utóbbi csapadéknak mégis jelentkeznek jelei, mert azok a napraforgók, amik nem voltak kikelve másfél héttel ezelőtt, azok mégis csak kaptak annyi csapadékot, hogy kikeltek és ha erre elég volt ez a 3–5 milliméter, akkor hátha le is tud gyökerezni. A kicsit is nagyra értékeljük, de a vízhiány közel azonos, mint a tavalyi évben. Talán még valamivel nagyobb is, főleg ebben a kelési időszakban, a kukoricáknál is nagyon foltosak a sorok és a későbbiekben ez azt eredményezheti, hogy ami később fog kikelni, az lemarad és csak szár lesz a csőnek a mérete vagy teljesen el is marad vagy nem lesz rajta

– közölte Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Szabolcs megyei elnöke.

Aszály után fagykárok

Kukoricából közel 11 ezer hektárra jelentettek be aszálykárt a megyéből, körülbelül további 450 hektáron pedig fagykárt jelentettek, utóbbi nagy részét újra is kell vetni. A szántókon a lefagyott, károsodott levelek mellett a növények jelentős része újra fog sarjadni, de 25–45 százalékkal kisebb termés várható. Sajnos van több mint 1500 hektár, ahol újra kell vetni. A május 13-ai hajnali fagy egy újabb traumát okozott a mezőgazdaságnak, a kipalántázott dinnye-, zöldség- és dohánykultúrákban. Sok helyen mértek a gazdálkodók mínusz 2 foktól hidegebbet is, akár 4-5-öt is. Az elsődleges szemlék alapján elmondható, hogy komoly károk keletkeztek.

Lefagyott a szabolcsi alma

Az almára koncentrálva, körülbelül kétharmadában 100 százalék körüli károkat regisztrálnak, körülbelül 2 méter magasságig szinte 100 százalékban elfagytak. Ezt a kevés étkezési almát úgy tűnik, hogy étkezésinek betakarítani már nem éri meg, majd biztos lerázzák és léalmaként értékesítik. A meggy és a cseresznye vonatkozásában is körülbelül ilyen az arány, legalább kétharmada került olyan állapotba, amit már leszedni, betakarítani nagyon költséges vagy nem éri meg. A burgonyák lefagytak, azok a dohányok lefagytak, amik ki lettek ültetve. A burgonyánál talán meg lehet említeni azt, hogy a teljes pusztulás nem fenyegeti, mert kb. másfél-két hét múlva újra hajt, de a betakarítási mennyiséget nagyban befolyásolja. Még egyszer nem lesz olyan intenzív a kelés

– tette hozzá az elnök.

Az agrárkamara megyei összesítőjéből kiderül, több mint 9400 hektár a faggyal érintett alma termőterület, közel kétezer hektáron 80 százalék fölötti a kár. De jelentős még a napraforgó- és a repce-fagykár is, előbbi 4860 hektáron, utóbbi pedig 3100 hektáron.