Jegesmedve Rostockból

Két héttel ezelőtt még festették a sarkvidéki panorámát a jegesmedve kifutóban, hogy mire új lakója megérkezik, méltó környezet fogadja. A rostocki állatkert eddigi ragadozója már birtokba vette az udvart, a barlangot és a kerti medencét, magabiztosan csobban már vizében. Németországban Fitte-nek nevezték a két éves hímet, nyíregyházi gondozói azonban biztosan adnak majd neki magyar hangzású nevet. A jó idegrendszerű állatnak szülőhazájában rajongótábora is volt, akik figyelemmel kísérték utazását. Ők már megnyugodtak, hiszen hírt kaptak arról, egykori kedvencük jól érzi magát és beilleszkedett új otthonába.

 

A jegesmedve álmok megvalósítója lesz

 

Gajdos László, a Nyíregyházi Állatpark igazgatója elmondta, nagyon örülnek annak, hogy az Európai Fajmegmentési program úgy ítélte meg, Nyíregyházán van értelme jegesmedvék szaporításával megpróbálkozni. Magyarországon ugyanis csak itt láthatnak az érdeklődők jegesmedvét. Rostockból érkezett ez a fiatal hím. Gajdos László hozzátette, van egy idősebb nőstény a Nyíregyházi Állatparkban, így megpróbálják összeszoktatni őket. Az igazgató elárulta, később az lesz a cél, hogy jöjjön ehhez a fiatal hímhez, ha majd lesz egy fiatal nőstény, és akkor három jegesmedve él majd Nyíregyházán. A nagy cél pedig az, hogy egy nagyon különleges sarkvidéket, mi az Állatparkban nevezik, „jégkorszakot” építsenek. Ez azonban egy több, mint 3 milliárdos beruházás, amire pályáznak a Nyíregyházi Állatpark szakemberei.

 

Különleges bemutató színhelye lesz Nyíregyháza

 

Amennyiben ez megvalósul, Európában is egyedülálló jegesmedve bemutatót láthatnak majd a Sóstógyógyfürdőre látogatók.

A jövevényt a Nyíregyházi Állatpark gondozói megpróbálják a park eddigi lakójához, a nőstény jegesmedvéhez szoktatni, hogy mire februárban a jegesmedvék párzási időszaka elérkezik, hátha szerelembe esnek egymással. Ez nem egyszerű, hiszen a jegesmedvék már természetes élőhelyükön is bajban vannak, zárt térben pedig nehéz őket szaporítani, de ma már a tudományos munka fejlettségének köszönhetően ez is megoldható. Hogy ez Nyíregyházán megvalósul-e, az hamarosan kiderül.

ME.

(Fotó: Szarka Lajos)